"Българите очакват партиите в коалицията да показват, че могат да се обединяват в името на националния интерес и за решаване на проблемите на българите – те са много, иска се активна работа."

Това заяви президентът Румен Радев днес пред журналисти по повод множеството противоречия сред управляващите по редица въпроси  - Украйна, Северна Македония, БНБ, пътищата. 

Той добави, че по Северна Македония например вече има изказвания от управляващите, че ще се спазват всички постигнати договорености и националното съгласие по темата. 

Президентът добави още, че е готов с кандидатурата си за член на Съвета за електронни медии и ще я обяви в определения от закона срок.

По повод дебатите в парламента днес около закриването на специализираните съдилища и прокуратури, Радев заяви:

"С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита, напротив през годините всички ние сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ да се образуват досъдебни производства по знакови случаи, на преследвани на политически неудобни и бизнес хора."

По отношение на идеите за връщане на хартиените бюлетини президентът призова това да се обсъди в парламента. 

"Знаете защо бе въведено машинното гласуване, защото България бе шампион по невалидни бюлетини, по множество спекулации в протоколите, и съзнателни, и несъзнателни. Знаете какви опашки бяха", каза Румен Радев. 

Той призова и за намирането на бързо решение за разплащане с пътноподдържащите фирми, но така, че да не се прави компромиси с качеството и изпълнението на договорите.