БСП е готова да ревизира участието си в правителството, ако досегашната позиция по отношение предоставяне на военна помощ за Украйна бъде променена. Това заяви от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин в декларация от името на парламентарната група на левицата.

Към момента България и Унгария са единствените две държави от ЕС, които не помагат на Украйна с оръжие.

"Искам ясно да кажа - БСП подкрепя всички аспекти на помощта за Украйна без доставка на смъртоносни оръжия и боеприпаси. Това е червена линия и сме благодарни на партньорите, че досега се съобразяват с тази разумна и отговорна позиция", заяви Вигенин.

Според БСП е в интерес на страната ни да подхожда предпазливо и умерено.

"В интерес на България е правителството да не създава излишни притеснения и напрежение. Ако тази позиция бъде ревизирана, сме готови да ревизираме нашето участие в правителството", обяви Вигенин.

Депутатът посочи, че Европейската комисия е решила да предостави военна и хуманитарна помощ по линия на европейския механизъм за подкрепа на мира и само част от средствата са за военни доставки. България не плаща за оръжия за Украйна, министърът на външните работи ще информира по тази тема народните представители в петък, подчерта Кристиан Вигенин.

Той беше категоричен, че от България не е излязъл нито един куршум за Украйна, нито като платена доставка на оръжие, нито като хуманитарна или военна помощ. Народен представител от БСП няма да гласува за такова решение, министър на БСП няма да постави подписа си под решение в тази посока, категоричен бе Вигенин.

От БСП не за пръв път заявяват, че изпращането на оръжие за Украна е червена линия за тях.

Както Клуб Z писа днес депутатите от комисията по външна политика трябваше да заседават, за да разгледат двете внесени в тази посока проекторешения - едното - на "Демократична България", другото - на ГЕРБ. Това трябваше да е първото заседание по проектите, внесени съответно на 1 април и на 30 март. Тоест, преди около две седмици. 

Заседанието на комисията обаче, оказа се, се отлага, съобщиха за Клуб Z нейни членове, получили съответните обаждания да не се явяват в 15 ч. в Партийния дом, където се провеждат комисиите.

Така исканията за изпращане на военна помощ за Украйна буксуват. В добавка, проектите трябва да минат и през комисията по отбрана, като от дневния й ред за седмицата (поне засега) не личи депутатите да имат намерение да разглеждат въпроса. Комисията по отбрана обаче ще заседава утре, за да разгледа проекта на вицепремиерката и лидер на БСП Корнелия Нинова, с който тя като министър ще може само със своя подпис да отнема издадено удостоверение за внос, износ или трансфер на оръжие.

Самите проекторешения с малко се различават едно от друго. Това на ГЕРБ, внесено в последния ден на март, задължава "правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения". То предвижда още кабинетът да започне преговори със съюзниците ни в НАТО "за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на република България". Проектът за решение на ДБ "възлага на МС на Р България да окаже военно-техническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна".

И в двата случая кабинетът трябва да избере как да предостави тази помощ и от какви мащаби да е тя. Дали да е "един патрон", или пак ще са каски и бронежилетки, но с уточнението този път, че не са за цивилното население, каквото правителството настоява, че прави сега, например.

Иначе се очаква, ако двете проекторешения изобщо минат през комисии, то това на ГЕРБ да бъде отхвърлено и прието това на ДБ - логично, защото първата формация е в опозиция, а втората - управляваща.