Конвой от 40 превозни средства, натоварени с 50 тона спасително оборудване, ще потегли от Франция утре сутринта за границата между Румъния и Украйна, където ще бъде предадено на украинските спасители, съобщи френската служба за гражданска отбрана, цитирана от Франс прес.

Сто пожарникари ще транспортират 12 противопожарни коли и 12 линейки, уточни говорителят на гражданската отбрана командир Александр Жуасар на пресконференция на логистичната платформа на летище "Шарл дьо Гол", откъдето ще замине конвоят.

Украинската служба за гражданска отбрана ще получи близо 50 тона оборудване, включително инструменти за откриване на жертви под развалините, надуваеми повдигащи възглавници и средства за гасене на горящи въглеводороди.

Оборудването за откриване на ранените, разработено от френската компания "Скорп" (Scorpe), "е адаптирано за случващото се в Украйна", обясни Жуасар. "Когато имате обстрел и срутване, екипите имат веднага достъп до тези зони", но се сблъскват със затруднението да открият жертвите, подчерта той.

Това е вторият конвой, изпратен от френската гражданска отбрана в координация с Центъра за управление на кризи към външното министерство и с техните европейски и украински колеги. Първият конвой замина през март.

Очаква се конвоят да пристигне в хуманитарния център в град Сучава, на украинско-румънската граница, на 18 април, като измине 2500 км през територията на пет държави.

"Оборудването ще позволи попълването на запасите на украинските служби за гражданска отбрана в районите, обстрелвани от руснаците", заяви заместник-директорът на центъра за управление на кризи на френското вътрешно министерство Алексис Гранмезон.

Общо 29 украински пожарникари са загинали при пожари, а десетки пожарни станции в страната са били напълно или частично унищожени. 300 превозни средства на спасителните служби са унищожени или повредени от руската армия, добави той.