Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза днес на украинците, че трябва да бъдат горди, че са оцелели 50 дни под руски атаки, "докато руснаците ни даваха максимум пет", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В среднощното си видеообръщение Зеленски нарече това "постижение на милиони украинци, на всеки един, който на 24 февруари е взел най-важното решение в живота си – да се сражава".

Изброявайки начините, по които Украйна се е защитила от нападението, Зеленски отбеляза "тези, които показаха, че руските бойни кораби могат да отплават, дори към дъното" на морето.

Това беше единственото му непряко споменаване на руския ракетен крайцер "Москва", потънал снощи, докато беше теглен на буксир към пристанище.

Държавният глава каза, че помни първия ден от инвазията, когато много световни лидери, несигурни дали Украйна може да оцелее, са го съветвали да напусне страната.

„Те обаче не знаеха колко смели са украинците, колко много ценим свободата и възможността да живеем както ние искаме“, заключи Зеленски.