Председателят на съвета на директорите на петролната компания "Лукойл" Равил Маганов е загинал след падане от прозореца на Централната клинична болница (ЦКБ) в Москва, предаде днес руската агенция Интерфакс, позовавайки се на неназован "информиран източник".

По-късно новината бе потвърдена от ТАСС, като официалната версия на властите е "самоубийство".

"В резултат на самоубийство в Централната клинична болница на улица "Маршал Тимошенко" почина ръководителят на съвета на директорите на "Лукойл" Маганов. Той беше хоспитализиран след инфаркт. Освен това приемаше антидепресанти", обяви източник пред агенцията.

За смъртта на Маганов съобщава и ren.tv. Според тв канала 67-годишният известен нефтен бизнесмен се лекувал в отделение на шестия етаж. Установяват се обстоятелствата около инцидента. Органите на реда са на място, се казва в съобщението.

"Лукойл" е сред малкото руски компании, които твърдо изявиха съпротива срещу войната в Украйна. На 3 март съветът на директорите призова в официално съобщение да се "прекрати въоръженият конфликт", изрази "искрена съпричастност към всички жертви" и обяви, че "твърдо подкрепя трайното спиране на огъня и разрешаването на проблемите чрез сериозни преговори и дипломация".

Маганов оглавява съвета на директорите на "Лукойл" от 2020 г.

През 1977 г. завършва Московския институт по нефтохимическа и газова промишленост със специалност минен инженер по технология и комплексна механизация на разработването на нефтени и газови находища.

През 2006 г. Маганов е назначен за първи изпълнителен вицепрезидент на PJSC Lukoil.

Смъртта на Маганов предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Запознати припомниха, че той е най-малко шестият поред висш мениджър в руския газово-нефтен сектор, който умира тази година при съмнителни обстоятелства. Украинският сайт НВ припомня, че "Лукойл" е втората по големина руска компания в сектора и че Маганов се е смятал за един от авторите на името ѝ. ЛУК е акроним, съдържащ първите букви на нефтодобивните градове Лангепас, Урай и Когалим. Към тях е прибавена английската дума oil (нефт, петрол), която дообразува името на фирмата. През 80-те години на миналия век Маганов работи в "Лангепаснефтегаз", която по-късно става част от "Лукойл". От основаването на "Лукойл" през 1991 г. Маганов заема ръководни позиции в тази компания.