Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент колабира в понеделник в тихия английски град Солсбъри след като той и дъщеря му се оказа, че са били в контакт с неизвестно вещество. Това събуди спомените за няколко други смъртни случаи на бивши руски шпиони или противници на властта в Кремъл, пише Би Би Си.

Най-прочутата история е, разбира се, на Александър Литвиненко. През 2006 г. Литвиненко, бивш руски агент, спешно е закаран в болница след като припада в Лондон. Рядко срещан и силно радиактивен изотоп разрушава органите му един по един и го убива три седмици по-късно.

Разследването на британските власти показва, че Литвиненко е бил заразен с полоний 210 и че убийството му с голяма вероятност е било поръчано директно от руския президент Владимир Путин.

66-годишният Скрипал е бивш агент на ГРУ, разкрит, че е шпионирал в полза на Великобритания. По-късно след размяна на агенти, се установява в Обединеното кралство. Състоянието му в момента е много тежко. Той и 33-годишната му дъщеря са изпаднали в кома. Властите казват, че се опитват да установят дали двамата са били отровени. Според някои версии може би става дума за зарин.

Русия отрича всяка намеса, но случилото следва модела на поредица от смъртни случаи на бивши агенти във Великобритания през последнинте две десетилетия. Във вторник лейбърстката депутатка Ивет Купър писа на вътрешната министърка Амбър Руд с искане за преразглеждане на 14 такива случая.

Заключенията за причините за смъртта при тях са били инфаркти, самоубийства, инциденти или естествена смърт, но мнозина смятат, че във всички може да се открие повтарящ се модел на държавни убийства, извършени по улиците на Великобритания.

Открит след крос

Агентът по сигурността Нийл Сейнт Клеър-Форд кара към Уейбридж в графство Съри през ноември 2012 г., когато вижда нещо, което лежи на пътя пред него. Спира и открива Александър Перепиличний, руски банкер в изгнание, който лежи, свит, в зародишна поза, блед, студен и даващ много малко признаци на живот. Сейнт Клеър-Форд вика своя бивш колега от флота, който е местен, Лиъм Уолш, за да му помогне при оказването на първа полощ. По-късно по време на разследването Уолш разказва, че Перепиличний е повръщал "жълто-зелена" течност, докато той се опитва да му направи изкуствено дишане. Тя имала странен вкус, "все едно да ближеш батерия", по показанията на очевидеца.

Перепиличний, роден в Украйна и натрупал богатството си като финансист в Русия, е обвинен, че е помагал за пране на пари, под ръководството на държавата. През 2010 г. той бяга във Великобритания и започва да сътрудничи с британските власти. Бизнесменът е помагал на инвестиционния фонд Hermitage Capital да разследва афера с укриване на данъци в размер на 230 милиона долара от руски държавни чиновници в комбина с престъпна групировка. Същата компания наема и известният юрист Сергей Магнитски, който умира по-късно след серия побои в затвора.

Бившият банкер колабира по време на обичайния си крос близо до дома си, ден след като се връща от кратко пътуване до Париж. Експерт по ботаника открива в стомаха му следи от рядко токсично растение. Първоначалните токсикологични анализи не показват нищо подозрително и смъртта е обявена за естествена. Две години по-късно, след нови тестове, инициирани от застрахователна компания, откриват следи от рядко и смъртоносно токсично растение в стомаха на починалия.

Гелсемиум, растение, което се отглежда в Китай и Югоизточна Азия, е известно като "тревата, която причинява сърдечни удари". Неговите листа, когато се погълнат, причиняват инфаркт.

Източници от разузнаването на САЩ казват пред Би Би си по това време, че те смятат, че Перепиличний е бил убит. Разследване на "Бъзфийд" стига до изводите, че бизнесменът е един от поне 14-те умрели руснаци, за които САЩ подозират, че са убити от Москва.

Високо ниво на риск

Следващата година, 2013-а, Борис Березовски, бивш олигарх и близък приятел на Владимир Путин, е намерен обесен в банята си. Всички свидетелства сочат към самоубийство. Той страда от депресия и е потънал в дългове. Според полицията не е имало признаци на борба. Патолог от вътрешното министерство стига до заключението, че нараняванията са свързани с обесването. Но освен това той се е превърнал и в смъртен враг на Путин, тъй като бяга от Русия в изгнание във Великобритания и започва остро да критикува режима в Москва.

Семейството на Березовски урежда експерт по асфикциите да разгледа снимките на тялото му. Д-р Бернд Бринкман свидетелства, че белегът на врата на Березовски не отговаря на типичната V-образна форма, която се получава при обесване и по-скоро предполага, че става дума за душене. Мъртвият освен това има счупено ребро и разрез на задната част на главата. 

"Всеки, за когото Путин смята, че е предал Русия, се намира в огромен риск", смята Бил Браудър, финансист, който преди е работел в Москва. Той повежда кампания да се налагат санкции на висши руски сановници, обвинени в корупция. Тези санкции вбесяват Путин.

Браудър добавя, че Русия се чувства свободна да извършва убийствата си във Великобритания, защото там те остават без никакви последици. "Британското правителство или игнорира изцяло извършените престъпления, или признава, че има престъпление, но не върши нищо по въпроса", казва още той. 

Сред другите подозрителни смъртни случаи, представени преди дни на вътрешния министър, са и този на Гарет Уилямс, т. нар. шпионин в чантата. Неговото разложено тяло е открито в голяма заключена с катинар чанта в банята му. Друг случай е д-р Матю Пънчър, британски учен, който открива, че Литвиненко е отровен с полоний. Той е открит в кухнята си с множество прободни рани от два ножа. Както и на Скот Янг, бизнес партньор на Березовски, който е открит мъртъв пред сградата, в която е апартаментът му в Лондон, след като пада от четвъртия етаж. 

За смъртта на Уилямс се констатира, че "вероятно е инцидент" (полицията твърди, че теоретично е възможно човек да се заключи в чанта отвътре), а че при Пънчър и Янг става дума за самоубийства като британската полиция обяснява, че не са открити доказателства за руска намеса във всеки от тези случаи.

"Британската полиция не се намира под никакво политическо натиск", смята Тони Брентън, посланик на Великобритания в Москва по времето на смъртта на Литвиненко. 

Но британското правителство получава критики за последователна липса на активност. Малко преди смъртта на Литвиненко Великобритания опитва да екстрадира двама руски агенти, заподозрени за отравянето на бившия шпионин. Вместо това са изгонени няколко руски дипломати, което води до ответен отговор от Москва.

Според британското правителство отношенията с Русия вече и без това са достатъчно лоши заради наложените санкции на Москва.

В специално изявление руското посолство в Лондон обяви преди дни за отравянето на Скрипал: "Публикациите в медиите създават впечатление за планирана операция от руските спецслужби, което е абсолютно невярно".

Със случая в Солсбъри вече се зае антитерористичната полиция. 

Ако се потвърди, че става дума за руска атака, целта ѝ вероятно е била да предупреди и сплаши тези, които в Русия могат да си помислят да изменят на режима, както и хората в изгнание, за да знаят, че никога не могат да се чувстват сигурни.