Хранилищата на газ в ЕС са запълнени 80 на сто.

Това заяви пред Европейския парламент в Брюксел Мехтилд Вьорсдьорфер. Тя е зам. директор на Генерална дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия. Вьорсдьорфер говори пред парламентарна Комисия по промишленост, изследвания и енергетика.

Някои страни-членки на ЕС са с по-слабо заредени газохранилища - на 60-70 на сто, уточни тя. Но според нея тази новина е „добра за подготовката на зимата“.

Ситуацията с подаването на синьото гориво от Русия остава критична, след като вече 13 държави членки са засегнати от пълно или частично спиране.  В момента се оценяват и последствията от спирането на работата на „Северен поток“ за три дни.

“Ако намалим потреблението на газ, това ще ни позволи да избегнем последиците от прибързаните или едностранни решения, когато ще бъде твърде късно. Можем да планираме икономиите възможно най-ефективно и да сведем до най-ниския минимум въздействието върху хората и бизнеса. Ако го направим, влиянието върху БВП ще е сравнително ниско”, смята Мехтилд Вьорсдьорфер.

Тя припомни, че първите доклади на страните членки за предприетите от тях мерки за намаляване консумацията на газ с 15 на сто се очакват през октомври.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще очертае плана за ограничаване на цените на енергията на 14 септември, каза още Вьорсдьорфер. Тогава Фон дер Лайен ще произнесе в Страсбург традиционната си годишна реч "За състоянието на Съюза".