"Съхраняваният газ в находището в Чирен сега е около 194 млн. куб. метра, което се равнява на около 35 процента от техническия капацитет на хранилището.

Правим прогнози на реалните съхранени количества, тази седмица ще направим анализ и ще го дадем на Министерството на енергетиката."

Това каза изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов пред Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД, пише БТА. 

До 30 октомври продължава периодът за нагнетяване в хранилището "Чирен". Периодът на добив пък започва от 11 ноември, стана ясно днес. 

"Искаме до края на октомври (да са запълнени - бел. ред.) около 78 -79 процента или около 400 млн. куб. метра. Има песимистичен вариант, в който "Чирен" ще бъде запълнен 60 процента", поясни Малинов.

Доставката на втечнен природен газ от САЩ е станала с предварителни разговори с фирмата доставчик, получена е директна оферта, която е много изгодна - двата танкера са пристигнали и са разтоварени, каза пред депутатите изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Людмил Йоцов. Не е изпратено запитване за покупка към други фирми, защото количеството е било достатъчно за нуждите на страната и за "Чирен".

"Офертата беше, разбира се, много добра и съм сигурен, че нямаше как да получим по-добра оферта", посочи Йоцов за доставеното вече в страната синьо гориво с два танкера с втечнен природен газ.  "Това което ни се предложи, беше наистина най-доброто", подчертатой.

Разширението на "Чирен" е спряно от обжалване на обществени поръчки и от проблеми с финансирането и начина на плащане към изпълнители. За разширението от ЕК сме получиили финансиране 78 млн. евро.

"Прогнозата ни е обаче е, че за целия проект трябват 285 млн. евро", каза Малинов. "Работим за нови обществени поръчки с преструктуриране на финансирането на проекта за разширението на хранилището.

В закона за бюджета има заложени 208 млн. евро за гаранция за изпълнението на проекта - ще се промени начинът на плащане - той ще е с държавната гаранция, за да привлечем по-евтин финансов ресурс", допълни още той. 

Цената за юли скача с над 30%

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента още изпълнителния директор на "Булгаргаз".

Това е увеличение на цената с 32 процента, посочи той пред членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз". Предложението обаче е доста изненадващо, заради обещанията и на "Булгаргаз", и на властта, че специално за юли цената ще е по-ниска от тази за април. Цената през април бе равна на 142,59 лв. за мегаватчас.

Цената на природния газ за юни, утвърдена от КЕВР, бе 141,36 лева за мегаватчас. 

"Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигуренo синьо гориво и за август. Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера", каза директорът на "Булгаргаз".

"Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото - не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по "Северен поток", цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ", каза Йоцов в отговор на въпрос.

Цената на природния газ сега е по-висока, защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на  петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

"Булгаргаз" е на печалба  от 11 млн. лева за първите  пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от "Газпром", въпреки че не получава суровина от компанията.

Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на "Газпром" за този капацитет, защото по думите му това е търговска тайна.