Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Николай Желязков обяви на летище "София", че подава оставка. Той ще го направи пред Управителния съвет на федерацията - счита, че така е редно.

Тимът ни се завърна от Световното в Полша, където допусна три загуби и отпадна, заемайки 20-ото място. Това е най-лошото класиране за България в историята на мондиалите при силния пол.

Третата загуба - 2:3 от Мексико, бе унизителна, нещо, което и самият Желязков призна пред репортери.

"Моята отговорност ще си я поема, ще подам оставка пред Управителния съвет, защото считам, че така е редно. Нямам обяснение защо стана така. И да имам подозрения, не е сега моментът да споделям. Трябва да се направи сериозен анализ пред федерацията. Съжалявам най-вече, че загубихме от Мексико. Срамно бе да загубим от такъв отбор. И през ум не ми е минавало, че това може да се случи", рече бившият национал.

Желязков каза, че не съжалява за желанието си да подмлади отбора. Той призова обществото и медиите да не съсипват играчите от критики, тъй като на тях ще се разчита и занапред - догодина има олимпийска квалификация и т.н. Определи отношенията си с тях като "прекрасни".

Отчете, че селекцията не е успяла да продължи добрите игри от Лигата на нациите. Не е мислил за това дали би останал на поста, ако УС не приеме оставката му.

По думите му не бива да се мисли, че ситуацията в българския волейбол е апокалиптична. И в миналото при отказване на изявени състезатели отдолу са излизали заместници, ние имаме талантливи играчи, които вземат медали от големи състезания, каза Николай Желязков. Това бе по повод на неясното бъдеще пред Цветан Соколов и други ветерани.