Григор Димитров продължава с блестящите си изяви на Мастърса в Монте Карло - българинът е на полуфинал след нова голяма победа над силен съперник - поляка Хуберт Хуркач, 6:4, 3:6, 7:6(2).

Битката бе много тежка и равностойна, 14-ият в света спаси два мачбола в третия сет, след като малко преди това бе на гейм от победата.

Григор обаче се прояви като боец и изтръгна успеха. Утре той ще спори за място на финала срещу Алехандро Давидович-Фокина (Испания), елиминирал още във втория кръг Новак Джокович.

В първия сет бившият номер 3 в света проби за 2:1, след което не остави никакви шансове на съперника си на своя сервис. Хуркач направи много грешки, като реагираше имоционално на някои от тях.

Във втората част полякът, достигал до №9 в ранглистата, стабилизира представянето си. Той грабна гейм на подаването на Григор, поведе с 5:2 и впоследствие изравни частите.

В третия сет отличният рейд на един от най-добрите на сервис в света продължи - нов пробив още в началото. Григор отвърна моментално. При 4:3 в своя полза, българинът се размина с брейк, който можеше да му донесе и по-бърз успех. Той получи два брейкпойнта, но Хуркач рискува максимално на втори сервис и оцеля.

И както често се случва - той успя да пробие, повеждайки с 5:4. Сервираше за мача, но Димитров не падна духом и изравни с рибрейк. 

При 6:5 пред нашия представител се откриха два мачбола. Но това отново стана на началния удар на опонента му и той пак се измъкна с удари на предела.

В тайбрека обаче Григор Димитров поведе още в началото с минипробив, авансът набъбна на 5:1 и при четири мачбола при 6:2, срещата приключи още с първия.

"Опитвах се да го поставям под напрежение при всяка възможност, особено в третия сет, когато той на два пъти имаше пробив аванс. За мен беше важно да връщам максимално много топки в игра. Усещах, че така го карам да не се чувства комфортно на корта", коментира Димитров в интервюто на корта. 

"Гледам мач за мач, работя. Не мисля за това как играя. Сезонът на клей не е толкова дълъг и искам да надграждам. Ако загубя, ще бъда разочарован, но няма да бъда прекалено суров към себе си", каза българинът за следващия си съперник.

А след Джокович и Давид Гофен, 46-ият в класацията на АTP Давидович-Фокина днес се справи и с поставения под номер 10 Тейлър Фриц (САЩ) - 2:6, 6:4, 6:3, така за първи път достигна до полуфинал на турнир от серията "Мастърс".

Димитров загуби единствения си мач срещу испанеца досега с 4:6, 6:7(2) на Мастърса в Рим през миналата година. Ако хасковлията вземе реванш утре, той ще си гарантира завръщане в топ 20 на световната ранглиста.