"Има очевидно амбиции до края на френското председателство да дадем съгласие Северна Македония да започе преговори с ЕС, но премиерът не е заявявал това нещо. Амбициите са на неговия екип.

Никога не съм казвала името на Весела Чернева. Работим активно, но има сериозни различия с външнополитическия екип на премиера на база националната позиция, която външно министерство спазва.

Албания също е в пакета. Фокусираме се върху РСМ, но за нас е важно всички държавни от Западните Балкани да имат стабилност и европейска перспектива“, заяви пред журналисти външната министърка Теодора Генчовска, след като парламентът я изслуша на закрито заседание по повод отношенията със Северна Македония. 

Екипът на премиера, който го съветва по външнополитически въпроси, се състои от Весела Чернева. Тя вече бе атакувана от президента Румен Радев, че нарушава надпартийния консенсус и решенията на парламента и Консултативния съвет за национална сигурност.

"Призовавам външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство, това може да взриви целия процес на европейска интеграция на РСМ", каза Радев преди дни пред журналисти, като отново не спомена името на Чернева.

Същевременно премиерът Кирил Петков вчера и днес заяви, че няма да се отклони от националния консенсус и няма да взема решение по отношение на Северна Македония без санкция на парламента. 

Коя е Весела Чернева

Независимо от това Весела Чернева продължава да е в неговия екип. Тя бе директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика от 2008 г. и програмен директор в Център за либерални стратегии от 2003 г. Бивш говорител на Министерството на външните работи на България (2010-2013 г.) при министър Николай Младенов (ГЕРБ).

Наскоро случайно или не, премиерът Кирил Петков назначи още един бивш член на политическия кабинет на Младенов от онова време - началника на кабинета му Валери Рачев, за координатор по бежанците - дейност, по която правителството търпи доста критики, че не управлява добре.

От 2004 до 2006 г. работи като секретар на Международната комисия за Балканите; наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy – България“ от неговото създаване през април 2005 г. От 2000 до 2003 г. Весела Чернева е работила като политически секретар в българското посолство във Вашингтон, САЩ, а преди това е била референт за Германия в Министерството на външните работи в София.

Весела Чернева е известна с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ:

"България няма вече много какво да предложи на своите европейски партньори. Ние имахме две големи ценности - връзките ни с Турция и Западните Балкани. В момента ние не изглеждаме като страна, която би могла да предложи нещо по въпросите за решаване в ЕС." - БНР, 07.11.2020 г.

„Ние изглеждаме като страна, която загуби симпатиите на съседите си, не само на С. Македония, целите Балкани. Защото ние спряхме разширяването, ние сложихме спирачка на целия процес.“ - БТВ, 20.11.2020 г.

"Факт е, че България в момента се намира в една доста самотна ситуация в ЕС и заради позицията си по Северна Македония не получава симпатия по нито един въпрос, който би бил от значение за българските граждани.“ - БНР, 08.12.2021 г.

Премиерът Кирил Петков даваше заявки за бързо пускане на РСМ за започване на преговори с ЕС, но след яростните реакции на коалиционните партньори БСП и ИТН, както и на президента, побърза да охлади ентусиазма си. МВнР, контролирано от ИТН, също е против безусловното вдигане на ветото. 

"За съжаление по политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес. Аз ви казвам, какво чувам на официалните срещи", каза днес Теодора Генчовска (ИТН). 

Христо Иванов: Имаме проблем в коалицията, да не си правим мамби

Имаме проблем в коалицията, ще трябва или да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията на база на уроците, които имаме, или това "ще изяде главата" на този кабинет, коментира пред медиите председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов след закритото заседание на парламента.

Темата за българските отношения с РСМ е прекалено важна, за да си организираме "вътрешнокоалиционни мамби" по въпроса, смята Иванов. Има няколко неща, подчерта той, които са ясни и трябва да се напомнят постоянно - рамковата позиция на България е инкорпорирана в декларация на Народното събрание (НС) и може да бъде променена само от него.

"Това дали е имало някакви разговори, дали амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят или не и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в някаква политическа вендета, говори само зле за нашата политическа култура", посочи Иванов.

Той заяви, че няма внесено предложение за промяна на българската позиция  и всичко останало са някакви спекулации, конспиративни теории, "опити да се забиват ножове в гърба на един или друг". 

Не мога да коментирам изслушването, но мога да кажа по принцип на коалиционно ниво и на ниво "разпределението по министерства като някакви феодални владения на определени партии", че имаме проблем в коалицията, отбеляза Христо Иванов.

Екатерина Захариева:  България изпусна златен шанс


"За съжаление това, което е видно в публичното пространство от доста време - разнобоя между МС и МВнР, беше потвърдено в залата. Това е много жалко, защото България изпусна златен шанс по време на Френското председателство на Съвета на ЕС, което е доста балансирано и можеше да бъде “честен брокер”.  Министерският съвет обаче влезе в играта на РСМ, която винаги се е опитвала да обяснява, че не е вярно, че в България има надпартиен консенсус, и че само малка част от партиите и обществото имали искания към нея. Точно с този разнобой нашата позиция олеква и изглеждаме несериозно и в очите на европейските си партньори, и в Северна Македония.
Външната политика трябва да е единна и координирана. Такава е била позицията ни и на КСНС не само, когато премиер бе Борисов, а и на КСНС, на който Петков присъства като премиер. Сега обаче той и неговите съветници правят точно обратното", каза Екатерина Захариева (ГЕРБ), бивш вицепремиер и външен министър.

По-късно днес, при учредяването на партия "Продължаваме промяната" в Пловдив, премиерът Кирил Петков заяви, че дори и да има различия във вижданията по РСМ между МВнР и съветничката му, накрая позицията трябва да бъде одобрена от парламента.