Вчерашното съсредоточаване на държавни органи не можа да попречи на продължаващото събаряне на паметниците на културата от бившия Тютюнев град в Пловдив.

Сайтът "Под тепето" информира, че сградата на бул. „Христо Ботев“ 51 е продължила да бъде събаряна и нощес, по тъмно, на фарове. Тя е напълно разрушена.

А сутринта продължава и събарянето на втория склад - на ъгъла на ул. "Г.М.Димитров" и "Екз. Йосиф".

Това става, въпреки че министър Велислав Минеков призова пловдивчани да се съберат и да защитят миналото си и заяви, че остава в Пловдив, за да демонстрира позицията си.

След вчерашното идване Минеков е посетил Града на тепетата и около полунощ. При предишното му идване през деня бутането склада на "Хр. Ботев", който получи статут на паметник на културата същия ден, бе временно спряно.

От него обаче още тогава не бе останало почти нищо – рушенето "успешно" е продължило и по тъмно. 

Минеков е тръгнал от София около 23 часа през нощта, като обяви, че в нарушение на закона продължава разрушаването на тютоневите складове, пише "Под тепето".

„Явно има хора, които подценяват това, че аз съм министър на културата. Подценяват значението на опазването на културното наследство. Аз това не мога да го разреша. Не само сега през нощта, но аз ще остана тук, ще повикам полиция и това нещо няма да се случва.

Това е унищожаване, което е повече от безобразие!“, заяви Велислав Минеков пред съборения склад.

Скулпторът е информирал МВР, започнала е и проверка на ДНСК. Прокуратурата съобщава, че се е самосезирала за едната сграда - на ул. "Хр. Ботев" 51.

"Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на бившия тютюнев склад. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив",съобщиха от държавното обвинение. 

„Полицията ще седи тук, докато се произнесе прокуратурата, докато имаме яснота всичко това законово ли е“, заяви ст. комисар Димитър Балев, директор на ОДМВР – Пловдив, цитиран от бТВ.

Министър Минеков пък приканва пловдивчани да се срещнат с него в 17:00 часа пред разрушения тютюнев скла

Любопитно е, че при вчерашното си идване Минеков заяви, че е бил заплашван - да не се занимава с Тютюневите складове, защото ще бъде очернен медийно.

А вчера адвокат Стефан Левашки припомни пред Клуб Z преинтересната история на осъждането на клошаря Любчо - единствения признат за виновен за подпалването през 2016 г. на склада на легендарния търговец Димитър Кудоглу на ул. "Г.М. Димитров". Тогава по повода лично дойде в Пловдив Сотир Цацаров, а после на Любчо му се падаха само следователски и прокурорски шефове, които да се заниманат с обвинението му. Накрая делото се гледа от председателя на районния съд, а на втора инстания - от председателя на окръжния.

Мъжът така и отказва да обжалва пред Апелативния присъдата от 4 години ефективно и си я излежа.