Работим по механизъм, който да ни позволява да взимаме решения, когато има противоречия в коалицията, преди да стигнем до пленарната зала.

Това каза Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ в предаването "Неделя 150" по БНР. По думите му този механизъм ще позволи дори и при различия да не се стига до сблъсък на мнения в парламентарната зала.

"Не е тайна, че в коалицията има разногласия и различни позиции по много теми, но не се е стигнало до разклащане на управлението", посочи той. "Механизмът би работил добре с цел да предпазва коалицията от взимане на неправилни решения", добави.

По думите му това не би било насочено срещу конкретен коалиционен партньор. 

Както е известно, след поредния провал на процедурата за избор на управител на БНБ, от ПП заговориха за взимане на единни решения, както и че, както в случая с Любомир Каримански, ако три от формациите в коалицията не подкрепят номинация на четвъртата, то тя трябва да бъде отдеглена.  

Макар кандидатът на "Има такъв народ" Каримански да не бе избран за гуверньор, от партията на Слави Трифонов заявиха, че пак ще го номинират за поста - със старта на новата процедура.

В отговор на въпрос дали има компромисно решение за нов управител на БНБ Гюров каза, че в момента в коалицията нямат компромисна фигура. "Има желание една такава фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахнат съмненията за политическа обвързаност", добави Гюров. На въпрос дали е възможно да бъде той, председателят на групата на ПП каза, че не мисли, че на този етап е повдиган този въпрос.

Гюров не можа да даде отговор и на въпроса с изпращането на военна помощ за Украйна, който се протака умишлено в парламента, след като от БСП заявиха, че напускат коалицията, ако България прати "и един патрон". Посочи само, че трябва да се сложи на масата проблема с влизането в нов период на криза с предсрочни избори - затова било важно да се приеме въпросният механизъм за взимане на решения в правителството.

"На този етап не се готвим за предсрочни избори", увери Гюров на въпрос защо ПП сега реши да се учреди като партия.