Ако парламентът реши да прати оръжия на Украйна, министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова няма да се подпише под "такъв документ". Това заяви тя в ефира на БНТ днес.

"Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен. Ако парламентът вземе такова решение, няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна", заяви тя.

Според нея мнозинството българи са против това и тя следи за българския интерес.

Нинова коментира и обсъжданата от управляващи възможност руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Лидерката на БСП изтъкна, че това означава скъсване на отношенията с Русия, което според нея е последна и крайна стъпка.

"Нито една европейска държава към момента не си е изгонила руския посланик", заяви Нинова.

Това обаче не е вярно - тази седмица Литва изгони посланика на Русия в страната и затвори консулство в знак на подкрепа за Украйна. В последните две седмици почти всяка държава в ЕС изгони стотици руски дипломати.

Нинова коментира и отношенията в коалицията, като заяви, че издигането на две партийни кандидатури за управител на БНБ е грешка, която създава напрежение между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

"Единственото, което ме тревожи, е напрежението между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". То трябва да намери своето решение. Защото, ако по всеки казус се стига до такава ескалация, взаимни обвинения и обиди, това не е работещо за важните неща, които коалицията трябва да свърши", заяви тя.

Решението е двете кандидатури да се изтеглят и да се предложи нов общ кандидат, смята тя - но само ако четирите партии седнат и обсъдят кой да е той.