НАСА е готова за нов опит да изстреля ракетата Артемис 1 към Луната, съобщиха от космическата агенция. Полетът в началото на седмицата се отмени, но тази събота е налице добра прогноза за времето и техническите проблеми са отстранени.

Новият старт е планиран за 14,17 ч американско време, или 21:17 ч българско. Мястото е същото - космически център "Кенеди". Българите, които искат да наблюдават изстрелването, трябва да са наясно, че е много вероятно то да бъде забавено с до два часа.

Станаха ясни и проблемите при предишното изстрелване. Първо се считаше, че е налице проблем при охлаждането на един от четирите двигателя на новака ракета, после се оказа, че проблемът е заради повреден сензор. Имаше и теч на гориво, който е бил отстранен.

Артемис 1 ще бъде без астронавти на борда, но с манекени, които да тестват ефекта на излитането и слънчевата радиация в космоса на бъдещите астронавти, които се очаква да летят с Артемис 2 през 2024 г. А ключовата цел е пращането на хора до Луната за пръв път от 1972 г. с Артемис 3, които отново ще стъпят на нашия спътник.

Ракетата носи ключовата капсула "Орион", която ще прекара 38 дни в космоса по време на този тест, в орбита на Луната, на около 100 км от небесното тяло.

Програмата Артемис започна още през 2016 г., но реалният й старт бе отлаган многократно по ред причини. За нея НАСА работи съвместно с Европейската, Японската и Канадската космическа агенция.