Употребяващите канабис нямат съществена разлика в мотивацията, удоволствието от успеха или реакциите в центъра за "награждаване" на мозъка спрямо тези, които не употребяват. Това показва ново изследване на учени от университета в Кеймбридж и Лондонския кралски колеж.

Новите данни разбиват стереотипа за мързеливия "напушеняк", който няма амбиции или желание за успех и развитие. Той е популярен във филми и сериали, но не отговаря на действителността, сочи тестването на 274 юноши и възрастни, които са употребявали канабис поне веднъж седмично през последните три месеца, средно по четири дни в седмицата. 

Те са били сравнени с неупотребяващи на същата възраст и пол по ключови характеристики - интерес към научаване на нови неща, свършването на работата докрай, наличието на анхедония (загуба на интерес към или удоволствие от наградите) и апатия (загуба на мотивация).

Няма почти никакви разлики между употребяващите марихуана и неупотребяващите - всъщност единствено е установено, че употребяващите имат по-малко анхедония - тоест са по-способни да се наслаждават на живота.

Това не отчита други вреди на марихуаната върху мозъка на подрастващите, подчертават учените. Резултатите са публикувани в International Journal of Neuropsychopharmacology.