Зимата иде, а с нея и новите сметки за ток и газ. За да оцелеем въпреки тях, трябва още отсега да се подготвим и да променим някои навици или да започнем да пестим.

Не, че досега не сме пестили, но винаги може и още. Това ще наложи жертви от всички.

Например  да вземем къпането. По принцип взимането на душ всеки ден си е глезотия, която вече не е в тон със съвремието ни. Доскоро всеки ден се къпеха само разни граждани от центъра, хипстъри, зелени, чуждопоклонници и други видове сексуалности. Сега, естествено, тези модерни люде взеха мерки и решиха да намалят къпането, за да спасят света. И да направят напук на Путин, който печели от редовните им душове.

Привържениците на традиционните ценности пък години наред не предаваха социализма и завета на дедите си и взимаха баня само в неделя. Ако не е зима. Или не вали. Или няма мач по телевизията. Но консервите и реакционерите са горди хора, които не търпят някой да им казва какво да правят и кога да го правят, особено, ако става дума за къпане. Така че напук на световния ред, Грета, Сорос и рептилите, те вече се къпят всеки ден.

Това рязко промени политическите особености в България. Ако доскоро в метрото, рейса или магазина ухаеха прогресивните, а понамирисваха консервативните, сега вече ще е обратното. Но само до втората сметка за ток. Защото след като вече са ипотекирали апартамента, за да платят първата, и на традиционалистите ще се наложи да влязат в крачка и да спрат да се къпят. Ето как Путин наистина ще се окаже благодетел на българската нация и благодарение на него тя най-сетне ще осъмне обединена. Смръдлива и парцалива, но единна.

Другият вариант да намалим сметките е, да се къпем заедно! Така хем ще сме чисти, хем ще плащаме по-малко, хем ще оправим демографския проблем и ще напълним родината с малки сладки полуреакционерчета-полухипстърчета.

Разбира се, има и много по-ефективни начини да спестим от ток и вода, също от бензин и газ, атомен ток или въглища. Прилагат го вече в Русия. Нарича се „Свободно падане от шестия етаж“. Вече над 12 топмениджъри и олигарси там приложиха този метод и се оттърваха от сметките си.

Според мен у нас също ще намерим поне 12 олигарха, но не провокирам към насилие. А само към размисъл. Все пак и те са хора, и те ще получат сметки за ток, а да не говорим колко опасна работа вършат. Бас държа, че никой от тях няма да посмее да живее на шестия етаж.

Интересното е, че те като едни истински българи, са много по-смели от чужденците и не се притесняват да продължават да са на работа при Кремъл въпреки нерадостната съдба на колегите си. Другият вариант е да смятат, че този ужасен край се полага само за хора, които по някакъв начин са се противопоставили на боса и естествено, тогава напълно си го заслужават.  Папкай, слушкай и няма да ти се случи същото.

Друг вариант за пестене от ток е да не се отопляваме. Това обаче не работи, ако сте клиент на „Топлофикация София“. Членството в тоя клуб е до гроб и е като при мафията – не можеш да се откажеш. Топлиш, не топлиш - плащаш. Софиянци опитват какво ли не, за да се оттърват. Едно време по-хитрите спираха парното у тях и се топлеха от парното на съседите, които почваха да плащат двойни сметки заради студените съседни апартаменти. После и плащачите поумняха и спряха да се отопляват и те с парното, накупиха си масово климатици и оставиха сметките на „Топлофикация София“ да се плащат от цялата страна посредством бюджета. Защото и без потребители, сметките пак си останаха.

Междувременно разни началници в тази чудесна фирма бяха залавяни с джакузи в кабинетите, включвани бяха разни чуждестранни играчи, накупиха се джипове, наплатиха се заплати и бонуси, а цялата държава бе взета в плен от нуждата софийското парно да получава газ от Русия.

Така че затварянето на тази фирма също може доста да облекчи ситуацията – като се започне от нуждата от руски газ, мине се през харчовете на бюджета и се стигне до нуждата да се строят къщи и хотели без шести етаж заради лошата карма с тази цифра.