Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води енергийна война и призова за по-голямо единство в Европа, предаде ДПА.

"Тези дни Русия се опитва да засили енергийния натиск върху Европа още повече. Подаването на газ през "Северен поток-1" е напълно преустановено, каза той по време на редовното си вечерно видео обръщение. - Русия се опитва да разруши нормалния живот на всеки един европеец във всички страни на континента."

Според него целта е европейските държави да бъдат отслабени и сплашени. Освен танкове и ракети, Москва използва и газа като оръжие. Тази зима Русия подготвя "решителен удар" в енергийния сектор, предупреди украинският президент и посочи, че само по-силното единство може да помогне в битката срещу това. 

Той допълни, че европейците трябва да постигнат по-добра координация на контрамерките си и да си оказват повече помощ. Освен това според украинския държавен глава трябва да се засили и натискът срещу Русия, за да се ограничат печалбите ѝ от продажби на петрол и газ. 

Зеленски коментира и вчерашен инцидент в украинския град Чернигов, при който четири деца и един възрастен бяха ранени при изстрел с гранатомет, произведен от 10-годишно момче по време на изложение на оръжия пред историческия музей в града. 

Според информация, публикувана на сайта на главната прокуратура на Украйна, пострадалите деца са на възраст между две и дванадесет години. 

В снощното си изявление Зеленски нарече инцидента "неприемлив" и обеща, че виновниците ще бъдат наказани.