Бившият вицепрезидент Майк Пенс вероятно ще даде показания пред комисията за 6 януари. Това обяви конгресменът от Мериленд Джейми Раскин, който е част от специално създадената група в Камарата на представителите, която разследва щурма на Капитолия от началото на 2021 г. 

"Предполагам, че той ще излезе и ще свидетелства доброволно", каза Раскин в интервю за "Си Би Ес".

Той добави, че Джини Томас, дясна активистка и съпруга на консервативния съдия от Върховния съд Кларънс Томас, "има съответните сведения, които трябва да предостави".

След изборите през 2020 г. Джини Томас се свързва с републиканците в Аризона и Уисконсин и се опитва да ги принуди да отменят победата на Джо Байдън в ключовите щати.

Представители на комисията от 6 януари, включително Лиз Чейни, заместник-председателката и един от двамата републиканци в рамките на групата, разкриха, че Томас може да бъде извикана да дава показания.

Кларънс Томас беше единственият съдия от 9-членния Върховен съд, който отсъди, че Доналд Тръмп не бива да бъде задължаван да предава данни на комисията за 6 януари.

По традиция вицепрезидентът ръководи процеса по сертифицирането на резултатите от изборите. Така на 6 януари 2021 г. Пенс бе поставен под огромен натиск от Тръмп да обяви републиканеца за президент.

Тогава разгневени симпатизанти на експрезидента Доналд Тръмп се опитаха да предотвратят инициативата по сертифициране на резултатите от президентските избори през 2020 г. Сред екзалтираната тълпа дори се чуваха възгласи "Обесете Майк Пенс". 

В показания пред комисията от 6 януари Касиди Хътчинсън, бивша служителка на Белия дом, заяви, че Тръмп е казал на старши сътрудници на Пенс, че "заслужава" това отношение. Придържайки се към лъжата си, че победата на Байдън е резултат от изборна измама, бившият държавен глава каза тази седмица, че изборите през 2020 г. трябва да се проведат отново.

"Е, първо, той казва, че изборите трябва да бъдат повторени, което е напълно противоконституционно. Няма процедура, съгласно която военните просто да вземат изборните машини и да проведат нови избори, което е едно от нещата, които опозореният бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин настояваше, че трябва да се случи и за когото знаем, че е бил част от заговора на 6 януари. И вижте, повече от 60 съдилища отхвърлиха всяко твърдение за изборна измама и корупция, които Доналд Тръмп издигна. Той е сезирал повече от 60 съдилища, включително осем съдилища, в които лично той е назначавал съдиите", заяви Раскин, който е професор по конституционно право.

Демократът беше попитан и за гневната реакция на републиканците след обръщението на Байдън във Филаделфия в четвъртък, в което президентът предупреди, че Тръмп и неговите поддръжници представляват заплаха за американската демокрация.

"Два от отличителните белега на една фашистка политическа партия са: първо, тя не приема резултатите от избори, които не са в нейна полза, и второ, тя толерира политическото насилие. Мисля, че затова президентът Байдън беше прав да алармира тази седмица за тези продължаващи атаки срещу нашия конституционен ред от страна на Доналд Тръмп и неговото движение."