Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е в ход очакваната широкомащабна офанзива на Русия в Източна Украйна. По-рано секретарят на украинския Съвет за национална сигурност каза, че Москва се е опитала да пробие отбраната в Донецк, Луганск и Харков. Американският президент Джо Байдън ще обсъди кризата  със съюзници и партньори на САЩ.

Русия е започнала очакваната нова офанзива в източната част на Украйна, обявиха властите в Киев. Има съобщения за експлозии по всички фронтови линии, както и за атаки в други украински райони, пише БНР. 

"Можем да кажем, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се подготвят от много време. Голяма част от руската армия в момента е концентрирана върху тази офанзива."

Украинците ще се борят, за да се защитят, независимо колко руски войски са изпратени там, каза още Зеленски.

Началникът на кабинета на президента посочи, че това е началото на „втората фаза“ на войната.

Междувременно от Белия дом съобщиха, че американският президент Джо Байдън ще обсъди със съюзниците днес кризата в Украйна, подкрепата за страната, както и усилията за търсене на отговорност от Русия за действията ѝ.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че Русия е започнала да "оформя" изтока на Украйна - поставяйки условия за по-големи и по-агресивни атаки. По думите му, Мариупол не е паднал въпреки ударите на Русия.

„Продължаваме да наблюдаваме концентрацията на руските въздушни удари и артилерия в Донбас и на юг, особено около и в Мариупол“, каза Кърби и добави, че украинците оказват съпротива въпреки все по-агресивните действия на Русия.

Вчера при руските бомбардировки срещу няколко града в Украйна са загинали най-малко 17 души, твърдят украинските власти. Множество ракети са ударили западния град Лвов, който досега до голяма степен не е бил обект на атаки.

По данни на ООН повече от 4,9 милиона украинци са избягали от страната след нахлуването на Русия.