Няма прекомерна сеч - това сочи интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, предизвикала тежки наводнения в Подбалкана. Става въпрос за район около 20 квадратни км, каза тази сутрин пред БНТ Явор Гечев – служебен министър на земеделието.

Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и състоянието 10 години назад и това как сечищата влияят назад във времето. В проверките ще участват не само местни екипи, обещава земеделският шеф.

При дърводобива има правило за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, но водата е била толкова голяма, че 15 км от населените места тази линия я няма и дървесината директно се е спряла в първите населени места, пояснява Гечев.

"Това бедствие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа", каза той.

Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

По думите му вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, каза още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат, да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет щял да осигури необходимите средства.

"Малките стопани също да описват щетите", каза още той.

Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им. От МЗ ще съдействат максимално.

"Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци", успокои Явор Гечев.

Той потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целия Трилистник.

Също пред БНТ днес шефът на националната Пожарна и аварийна безопасност Николай Николов обобщи, че 6 са най-засегнатите населени места от наводненията, от тях 5 са в община Карлово и Трилистник. До всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът вече е възстановен навсякъде, обяви главен комисар Николов

Той обаче прогнозира, че ще отнеме 1-2 месеца за разчистването на щетите, а чак догодина по това време може да бъде възстановена инфраструктурата.

Главен комисар Николов заяви, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.

"Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети", каза той.

Николов отново напомни за познат проблем - липсата на застраховани сред земеделските производители. 

"Причината е, защото в села в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства", каза още той.

Също тази сутрин пред БНТ зам.-министър на регионалното развитие Захари Христов заяви, че на помощ при разчистването в Каравелово е цялата налична техника на "Автомагистрали". На място са и 30 работници от дружеството.

Тук са и 40 служители на тол управлението, както и служители на АПИ. Около 10 пътностроителни фирми също помагат с тежка техника.

Основната задача е да се направят проходими пътищата в региона, казва зам.-министърът.

ВиК - Пловдив работи по отстраняване на авариите на помпените станции, а техника и хора на самото регионално министерство също са на място.

В същото време пред Нова тв служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села.

На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това да се търси и друго решение, надявам се, че държавата ще влезе наистина в час, отбеляза Димитър Стоянов. Контейнерите са климатизирани и отоплени, уточни той.

Министърът съобщи още, че междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.

„Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, заяви министърът на отбраната.

Той обясни, че операцията минава през три етапа – спасяване и евакуация на населението, втори – осигуряване на вода, храна и лекарства, третият – преодоляване на щетите. Още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. За съжаление се получи така, че част и от нашите хора бяха отцепени в района, каза Димитър Стоянов.

Армията е на място, изкарали сме цялата възможна техника, от горските стопанства също е изкарана техника, посочи още министърът, но припомни, че военните помагат и в охраняването на границата и над 500 човека са там.