Жители на наводненото пловдивско село Слатина обвиняват институциите и кмета в бездействие, показа репортаж на бТВ. Кристина Минчева обяви, че е имало незаинтересованост още от първия ден на бедствието. 

“Баба ми беше ранена, със счупено ребро. Аз дойдох по спешност, за да я спася. Кметът стоеше по джапанки и не правеше абсолютно нищо. Нито организираше хора, нито спасяваше жители”, каза тя. 

Хората разказваха, че все още никой не е отишъл при тях да им помогне с разчистването на селото. Чак вчера отишли да им занесат храна и вода. Няма военна помощ, нито от пожарната са тук. Нямаше никаква организация от страна на кмета на селото, дори не беше уведомил кмета на Карлово, двама полицаи само видях вчера, добави Минчева. 

Други жители на селото също се оплакаха, че са оставени “на произвола на съдбата”.

“В първия ден на бедствието просто обикаляхме да видим дали има починали и наистина ранени хора. Подал съм сигнал към пожарната, Гражданска защита, общината”, отвърна кметът на селото Петър Делков. 

“Като дойдоха от Гражданска защита, казаха, че не могат да стигнат. В петък всичко беше под вода. Вчера следобед дойдоха от пожарната”, обясни Делков. 

Екипът на bTV в селото съобщи, че няма тежка техника и не се работи на терен. Шестима доброволци от София вече са пристигнали в селото и опитват да помагат с голи ръце.

Започват възстановителните дейности в района на пострадалите от наводнение карловски села, каза за БТА директорът на националната пожарна Николай Николов. 

Той посочи, че след обилните дъждове продължава оттичането на водите. За разчистване на последиците от обилните дъждове и придошлите води на р. Стряма, към пострадалите села днес ще бъдат изпратени доброволци. Формираните екипи са от Пловдив, София и Казанлък. Те ще се заемат с разчистването на наносите и калната маса.

В с. Цар Калоян, близо до Разград, нивото на водата в отводнителен канал се е повишило, засегнати са две къщи. Няма опасност за хората. 

С около 10 сантиметра е спаднало нивото на водата в наводненото днес от придошлата река Стряма село Трилистник, община Марица. На място дежурят екипи на полицията и пожарната, съобщи за БТА кметът на общината Димитър Иванов.

Половината село е под вода, като най-тежко е положението в източния му край. Към този час няма бедстващи хора, допълни Иванов.

Кметът обясни, че обстановката в селото се следи, но докато водата не се оттече сама, няма какво да се направи. Наблюдава се и съседното село Рогош, тъй като реката се отводнява към източната му част, но засега там няма опасност.

Според информация на институциите нивото на река Стряма спада, но бавно, каза Иванов.

Иванов благодари за съдействието днес на десетки доброволци от селото и съседни населени места, екипите на пожарната, полицията, военните. Чакаме с техника и помпи и в момента, в който е възможно, ще предприемем действия, допълни Иванов.

По-рано главен комисар Николай Николов съобщи, че от селото са изведени 40 души. Водата от придошлата река заля Трилистник рано вчера. Част от евакуираните хора в момента са при роднини в Пловдив или Рогош, други стоят в центъра на селото, където е сухо и изчакват водата да спадне, каза още кметът на общината.

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник.

Това стана ясно след като директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ са обходили днес участъка от реката между селата Калековец и Маноле, съобщиха от дирекцията.

Информацията за очакваната приливна вълна беше получена вчера от Национален институт по метеорология и хидрология и незабавно бяха предупредени кметовете на всички населени места, допълниха оттам.

След спадане нивото на водата от "Напоителни системи" ще предприемат действия за възстановяване на дигата при село Калековец. Това ще се извърши вероятно в началото на следващата седмица, уточниха от Басейнова дирекция.

Оттам уверяват, че експерти продължават да следят ситуацията чрез получаване на информация от Национален институт по метеорология и хидрология за нивата и водните количества на реката.