Районниът съд в Кюстендил е постановил постоянен арест за млад трафикант и всичките му 14 "клиенти" от Афганистан. Това става ясно от съобщение на местната прокуратура, след като всичките бяха задържани в района на ГКПП-Олтоманци.

Водачът и чужденците бяха открити при проверка на неголямото ни ГКПП със Сърбия.

За тяхно нещастие това стана само дни, след като двама полицаи бяха убити от автобус, хвърчащ с бясна скорост, управляван и превозващ мигранти в Бургас.

Районна прокуратура – Кюстендил привлече всички като обвиняеми. А съдът е приел доводите на държавното обвинение за "наличие на обосновано предположение за виновността им. Налице е опасност те да се укрият или да извършат престъпление".

По същото време в другия край на Бълария - в Крумовград районният съд одобри споразумения между четирима палестинци и прокуратурата. Така те биват осъдени за незаконно преминаване на българо-гръцката граница на по три месеца лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок и глоби от по 100 лева.

Наказанието е наложено и на българин, превозвал мигрантите, съобщава БНР. Той ще трябва да плати 3500 лева глоба и да изтърпи 10 месеца лишаване от свобода условно,също с три-годишен изпитателен срок.

Палестинците и помагачът им са заловени в района на крумовградското село Голямо Каменяне от полицейски граничен патрул. Наказанията са наложени по бързи производства след одобрени от съда споразумения.

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра на прокуратрата:

Трафикант и мигранти, задържани в района на ГКПП Олтоманци, остават в ареста

По искания на Районна прокуратура – Кюстендил съдът взе мерки за неотклонение спрямо обвиняеми за извършени престъпления в района на ГКПП Олтоманци, квалифицирани по чл. 281, ал. 2 и по чл. 279, ал. 1, чл. 18 от НК.

На 01.09.2022 г. 29-годишният Г.М. противозаконно подпомагал 14 мигранти от Афганистан да преминават през територията на страната. За превоза им той използвал лекотоварен автомобил, м.“Форд“. С действията си мъжът целял набавяне на имотна облага.

Водачът и чуждестранните граждани са били задържани при проверка в района на ГКПП-Олтоманци.

С постановление на Районна прокуратура – Кюстендил всички те са привлечени в качеството на обвиняеми за извършените от тях престъпни деяния.

При разглеждане на исканията за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ срещу обвиняемите съдът прие доводите на държавното обвинение за наличие на обосновано предположение за виновността им. Налице е опасност те да се укрият или да извършат престъпление.

Разследването по досъдебните производства продължава.