Турският национален отбор по баскетбол заплаши да напусне Европейското за мъже, сред домакините на което е Грузия.

Причината е скандал със сбиване след драматичния мач с грузинците в Тбилиси, спечелен от тях с 88:83 (19:25, 17:8, 17:16, 15:19, 7:7, 13:8) след две продължения. В същата група е и България.

Помощник треньорът Хакан Демир разказа за грозни сцени след дисквалификацията на Фуркан Коркмаз в четвъртата част на двубоя, а вицепрезидентът на Турската федерация по баскетбол Йомер Онан предупреди за оттегляне, ако домакините не осигурят записи от охранителните камери, предаде БТА.

По думите на Демир пред журналисти, до бой се е стигнало между Коркмаз и трима играчи на Грузия, плюс хора от охраната на залата, след като турският национал е бил атакуван от тях, когато бе изпратен в съблекалните.

„Дойдохме тук да играем баскетбол, нищо повече от това и всичко трябва да е на терена, но за съжаление има голям скандал извън терена, а това не е хубаво за спорта, започна Хакан Демир. - Това трябваше да е само баскетболен мач, но не беше така. За съжаление това, което се случи в коридорите и в съблекалнята, не е добре да спорта. Ще проверим всички охранителни камери. Очаквахме повече гостоприемство и повече джентълменско поведение.

Атмосферата беше много добра и да, имаше напрежение на терена между играчите. Но когато те отиват в съблекалнята, трима от грузинския национален отбор, плюс охраната, причиняват бой. Това е недопустимо! Грузия победи и ги поздравяваме, но това няма значение сега. Важното е това, което става в коридора и то стигна до нашите играчи - как техен съотборник е бил атакуван. А също и как 22 секунди са били спестени в хода на двубоя.“

Той участва на пресконференцията, тъй като старши треньорът на турския състав Ергин Атаман също бе дисквалифициран по време на срещата.

Тимът на Турция протестира официално срещу резултата, тъй като 22 секунди са били “изгубени от часовника”, който отчита времето. Това е станало след сблъсъка между Коркмаз и грузинския национал Дуда Санадзе.

„Не може играч да бъде атакуван така, когато отива към съблекалнята. След мача се стигна и до сблъсък с полицията. Информирал съм представителите на Международната федерация по баскетбол. Нека никой не се заблуждава, че сме глупави. Трябва да ни предоставят записите от камерите в коридорите минута по минута без нищо да липсва. Ако не ги получим, ще напуснем турнира“, закани се босът на федерацията Йомер Онан.

От лагера на Турция посочват, че спречкването между Коркмаз и Санадзе на терена и първото отсъдено нарушение е при оставащи 4:48 минути в четвъртата част, а играта се подновява при 4:26 минути, светещи на таблото. Около 10 минути бяха необходими, за да бъде потушено напрежението в залата.