"Имаме 30 милиарда кубически метра газ в нашите хранилища и можем да предложим част от тях на нашите европейски партньори с цел замяна на руските горива на този нестабилен пазар".

Това заяви днес в Брюксел украинският премиер Денис Шмигал. Той участва в осмото заседание на Съвета за асоцииране „ЕС-Украйна“.

За първи път Киев участва със статута на кандидат-член. Предишното заседание на Съвета бе през февруари, малко преди началото на руската инвазия, припомни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Владимир Путин иска да разруши и колонизира Украйна, но вместо това я приближи още повече до ЕС. Това прави по-силни отговора ни и изграждането на съвременна, модерна и демократична Украйна като неразделна част от европейското семейство. Путин така и не можеше да повярва, че след 6 месеца ситуацията ще е такава“, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

Първата цел на ЕС е да помогне на Украйна да завърши войната възможно най-бързо. Но това трябва да се случи не на всяка цена, а със зачитане на суверенитета на страната. След което трябва да й се помогне да спечели мира.

Необходимо е Русия да прекрати бойните действия и незабавно да се изтегли от цялата територия на Украйна, включваща нейните международно признати граници, категоричен бе Борел.

„Това включва и действията на Русия в Запорожката АЕЦ. Последните новини, които получихме за ситуацията там, са все по-тревожни. Това е ядрен хазарт, който трябва да спре. Това е ядрен хазарт, при който има игра с огъня, което е още един пример за безотговорното поведение на Русия, презрение към международното право и основните принципи на ядрената безопасност“, изтъкна върховният представител.

По-рано днес Европейската комисия и Украйна подписаха 4 секторни споразумения за по-нататъшно засилване на сътрудничеството.

• 1. Нова програма в подкрепа на бюджета на стойност 500 милиона евро. Парите са в рамките на помощта, обещана от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на донорската конференция за Украйна, проведена през май във Варшава. Сумата е безвъзмездна и ще помогне за жилищното настаняване и образованието на напусналите родните си места хора и завърналите се, както и на селскостопанския сектор;

• 2. Асоцииране на Украйна към програмата „Цифрова Европа“, чийто бюджет е 7,5 милиарда евро. Така Киев ще може да кандидатства да финансиране и подкрепа на проекти в ключови сфери като суперкомпютрите, изкуствения интелект, напреднали цифрови умения;

• 3. Участие на Украйна в програма „Митници“. Така страната от 1 октомври ще може да участва в две от най-важните транзитни системи на ЕС , сред които тази за улесняване на транзита на стоки;

• 4. Участие в програмата „Фискалис“ за сътрудничество в данъчното облагане.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Фархей препоръча на Украйна да продължи да се съсредоточава върху изпълнението на 7 ключови критерия, необходими за започване на преговори за членство. Най-основните от тях са засилването на върховенството на закона, борбата с корупцията и прането на пари и защитата на правата на националните малцинства.

А Борел припомни, че за да стане член на Международния наказателен съд (МНС), Киев трябва да подпише и Римския статут. Този въпрос е от особена важност предвид желанието и на Запада, и на Украйна виновните за военните престъпления в страната да бъдат подведени под отговорност.