"Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес."

Така отговори украинският външен министър Дмитро Кулеба на въпрос на БТВ дали е поискал от българското правителство военна помощ. Към момента България ще даде 2000 каски и 2000 бронежилетки с условието да се раздадат на цивилни граждани. А предложенията на ГЕРБ и ДБ за военна помощ не се разглеждат в парламента с процедурни хватки. 

 
Кулеба обаче предупреди - всяко забавяне на военна помощ води до "повече убити цивилни граждани, повече убити деца, повече разрушени домове".

"Помощта на Европа има две страни. Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа към Украйна и подкрепата е много по-силна, отколкото Путин очакваше. Лошото е, че партньорската помощ понякога идва твърде късно и бяха загубени човешки животи."

Той не пропусна да отбележи, че е повдигнал въпроса за военната помощ на срещите си днес.

"Всяка страна може да реши съгласно вътрешната си политика – нашият списък започва с изтребители и завършва с бронежилетки – съдържа смъртоносна и несмъртоносна такава. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес."

Хората трябва да разберат, че като се помага на Украйна, а същевременно се плаща на Русия за газ, е все едно "от една страна да ни спасявате, а от друга – да финансирате руската военна машина, която ни убива", коментира още украинският външен министър.