Предложенията на ГЕРБ и на "Демократична България" за решения на парламента, с които да бъде възложено на правителството да даде военна помощ на Украйна, са отпаднали от дневния ред на ресорната парламентарна комисия по външна политика и съответно не могат да бъдат приети към момента. Това потвърди пред БНР председателката на комисията Венцислава Любенова (ПП - партия "Волт").

Причината според дамата - необходимост от прецизиране на законовата рамка на двата проекта и от нужда от предлагане на по-всеобхватен пакет.

Утре се очаква външната комисия да изслуша дошлия на посещение външен министър на Украйна, което не е обявено още публично. Интересно е как председателката и нейните съпартийци ще посрещнат госта и какво ще му обяснят. Според Венцислава Любенова обаче визитата на Дмитро Кулеба не е нищо особено, а само протоколна.

"Визитата на Дмитро Кулеба е протоколна. Няма информационно затъмнение за разговора на премиера Кирил Петков (ПП) с украинския президент Володимир Зеленски. Позицията на България спрямо войната в Украйна е ясна", каза тя пред БНР.

Любенова, която е един от топ експертите на партия "Волт", мандатоносител на "Продължаваме промяната", има богат външнополитически опит, тъй като е работила като местно лице в посолството на Република България в Дъблин, Ирландия, изпълнявайки задълженията на секретарка и телефонистка.

 
Шефката на външната комисия не се аргументира защо смята визитата за протоколна и дали външен министър, чиято страна е във война, би си позволил да отиде на тридневно посещение в друга държава, за да участва в обеди и вечери и само да потвърди "отличните" двустранни отношения.