Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред журналисти в село Каравелово, пострадало от наводненията миналата седмица.  

Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъдат възстановени домовете на хората и инфраструктурата, съобщи Донев.

По думите му освен финансови средства, ще бъдат осигурени и строителни материали за възстановяване на нанесените щети.

„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”, допълни той.

Премиерът отрече проблемът в случая да е причинен от масова сеч в горите. Имало такава, но не била "безразборна", а не незаконна, допълни той. Според него дъждовете в региона били в основата:

„И изсичането на гората е проблем. С Министерството на земеделието установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко изсечено дърво е дадено разрешение. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието.”

„Държавата от първия ден провежда спасителни действия. Нещо уникално е, че нямаме пострадал или загинал от това бедствие. Стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия, посочи Донев. - Всички усилия и средства на държавата са впрегнати.”

Премиерът обясни, че ще бъдат предоставени толкова временни жилища, колкото са необходими. Относно семействата с деца ученици, той уточни:

„Всички родители ще могат да получат и помощ за първия учебен ден. И за това е помислила държавата. Няма да остане нито един, който е засегнат, и да не бъде подпомогнат.”

Още в сряда Министерският съвет ще вземе решение, с което да бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за засегнатите населени места, включително и Сопот, където има проблем с питейната вода.

„Агенцията за социално подпомагане веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ”, заяви Донев.

Пострадалите семейства могат да кандидатстват за еднократна помощ и днес. Служителите на Агенцията за социално подпомагане са на разположение. Подаването на заявления ще става на място. До сряда местните власти ще бъдат готови да предадат списъците със засегнатите.

Засега България не е поискала да бъде активиран Механизмът за гражданска защита на ЕС заради наводненията. Това каза в отговор на въпрос на Клуб Z говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари. Той обаче допълни, че Комисията е в контакт с българските власти и знае за тежкото бедствие у нас.

Всяка държава от ЕС може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита, ако тежестта на ситуацията надвишава капацитета за реакция. В този механизъм освен страни членки участват също Исландия, Норвегия, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Турция.