Празнуваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е една от най-паметните дати в българската история.

През есента на 1885 година България защитава правото си да си върне земята, която й принадлежи.

Чествания има в цялата страна. Кулминацията се очаква на площад „Централен” в Пловдив, където ще се проведе възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.

Комитет "Родолюбие" ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове, а именно - срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

В Пловдив ще има и тържествена заря-проверка по повод годишнината от Съединението на България и празника на град Пловдив.

С панихида в църквата "Св. Атанасий", посветена на голямоконарци, участвали в Съединението на България, в град Съединение започна честването на. Литургията бе предшествана от концерт с участието на самодейни и мажоретни състави.

С тържествен ритуал от храма бе изнесено знамето на Голямоконарската чета, което носеше Мирела Райкова. Тя влезе в ролята на Недялка Шилева, извезала знамето през 1885 година и останала в историята с името "българската Жана Д'арк".

С литийно шествие жителите и гостите на града отидоха до площада, където се състоя възстановка на моменти от Съединението.

В словото си кметът на Община Съединение Атанас Балкански припомни по-важните събития от 5 септември 1885 г., довели до Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

"Историята трябва да се изучава, трябва да се помни и припомня. Защото народ, който не помни своята история няма бъдеще", каза в приветствието си пред жителите и гостите на Съединение областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Празникът завърши с тържествена проверка и заря.