Назначеният от Русия комендант на окупирания украински град Бердянск е в много тежко състояние с опасност за живота заради раните, които получи, след като автомобилът му бе взривен днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на окупационните власти.

Първоначално бе обявено, че той е починал. Последна опровержение от руските власти, които оповестиха, че Артьом Бардин се бори.

Били са детонирани експлозиви, поставени в колата на Бардин. Атентатът е бил извършен близо до сградата на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Бердянск в центъра на пристанищния град в югоизточната украинска Запорожка област.

Бардин е бил откаран в болница в тежко състояние, с голяма кръвозагуба и рани. При взрива са нанесени щети на още три коли, в които не е имало хора.

След атентата е избухнала престрелка. Назначените от Русия власти в Бердянск казаха, че издирват "украинските саботьори", извършили покушението.

Русия превзе града в Запорожка област в края на февруари - още през първите дни на инвазията си в Украйна. През последните седмици украинските въоръжени сили предприеха контраофанзива, за да си върнат загубените територии на юг, като са съсредоточили усилията си в съседната Херсонска област.

Високопоставен полицай бе убит при бомбена атака в Бердянск в края на миналия месец.