Изясняват се причините за тежката верижна катастрофа между три автомобила на пътя София-Самоков край Панчарево. Инцидентът е станал в късните часове на вторника на бул. „Самоковско шосе”, на отбивката за Бистрица. При катастрофата има загинал и деветима ранени, двама от които са в тежко състояние. В тази отсечка има знак за ограничение от 30 км/час.

Според бТВ загиналият е около 30-годишен, а тежко пострадалите са момичета на 16, 17 и 18 години. Едно от тях е в критично състояние.  Ранените са настанени в "Св. Анна", "Пирогов" и ИСУЛ. Най-възрастният е на 44 години. Останалите са на възраст между 16 и 18 години.

Четирима от пострадалите са настанени в "Пирогов". 29-годишна жена е с фрактура и остава в травматологията на болницата. Момче на 16 години е с фрактура и остава в детска неврореанимация на "Пирогов". Други две момчета, също на 16 години са преминали през спешното отделение на "Пирогов", но са освободени, тъй като състоянието им не налага хоспитализация, съобщават от болницата.

Сигналът в Спешна помощ е получен в 22:00 часа и са изпратени шест линейки

„В посока Панчарево лек автомобил губи управлението и навлиза в насрещното движение. Възможно е да е предприето изпреварване, въпреки че е забранено. В автомобила са пътували момче и момиче, които са се прибирали от семейно тържество. Момчето е шофирало. Има версия, че има употреба на алкохол, но това ще кажат назначените експертизи.”

Това заяви пред Нова тв експертът по пътна безопасност Диана Русинова. "В района се предприемат и много неправилни изпреварвания, въпреки че маркировката го забранява", допълни тя. 

По думите ѝ насрещно движещият се автомобил, в който са се врязали младежите, се е движил с 90 км/час. При челния им сблъсък в тях се врязва и трета кола.

„Във втория автомобил е имало четирима души. Двама от тях са в тежко състояние. Те са били в предната част на колата. Другите са с по-леки наранявания. По-леко пострадали са и пътуващите в третия автомобил.

Загиналия всъщност е шофьорът в първата кола, а спътничката му е с тежки наранявания и множество фрактури”, посочи Русинова.

Също Нова съобщи, че след тежките катастрофи от последните месеци – министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и главният прокурор ще обсъждат мерки, с които да се сложи край на войната по пътищата.

На срещата, организирана от Института за пътна безопасност, се очаква да бъдат представени резултатите от действията на институциите до момента и какво следва оттук нататък.

Само през вчерашния ден станаха две тежки катастрофи на автомагистрала „Тракия”. При тях двама души бяха ранени.