КАТ ще осъществява масирани проверки, съврзани със сигурността на движението по празничните дни, стана ясно на брифинг днес.

Пътна полиция ще следи за водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и наркотици, а също и за неправоспособни.

Целият арсенал от камери за скорост е изваден по пътна мрежа в цялата страна.

"Техническите средства ще работят и през нощта", отбеляза инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГДНП.

Тя добави също, че средно 160 екипа на Пътната полиция ще работят през денонощията в празничните дни.

Очаква се засилен трафик да има утре след 14.00 ч. и на 22 април около обяд, както и в края на предпразничните дни.

"Призоваваме пътуващите да не навлизат в аварийните ленти на магистралите, за да не се стига до инциденти", каза още инспектор Ботева.

През миналогодишните Великденски празници са станали 90 катастрофи в страната, 11 са загинали. Най-честите причини за пътните инциденти са неправилни маневри, отнемане на предимство и несъобразена скорост от страна на шофьорите.

Както Клуб Z писа, в момента се обсъждат промени в Закона за движение по пътищата, според които вече ще може да се глобява и за превишена средна скорост. За целта камерите на МВР и на тол системата вече са свързани и технически това е напълно изпълнимо, разкри вчера министър Бойко Рашков.

Освен това се обсъжда водачите с превишения над 40 и 50 км/ч да остават пешеходци за известен период от време.

Ето и прессъобщението на МВР от днес:

МВР предприема всички необходими мерки за спокойното протичане на празничните дни

В навечерието на Великденските празници служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" извършиха общо 1818 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.  1512 от инспекциите са на църкви и манастири, съобщи комисар Георги Толин, началник отдел „Държавен контрол" в ГДПБЗН. Той уточни, че акцент в проверките е била организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност. За констатирани различни нередности - липса или неактуализирана документация за създаване на организация за осигуряване на пожарна безопасност, недостатъчен брой или неизправни пожаротехнически средства за първоначално гасене, несъответствия на правилата и нормите за пожарна безопасност, са връчени 168 писмени разпореждания и са съставени 3 акта. Комисар Толин обясни, че в рамките на предприетите превантивни дейности е предвидено допълнително дежурство на пожарни екипи и на служители, които ще следят за спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност в храмовете.

В ГДГП е създадена организация и са предприети допълнителни мерки с оглед очаквания засилен трафик по границата, съобщи комисар Румяна Борисова. Установено е взаимодействие с граничните власти на съпределените пунктове и служителите от съответните ОДМВР с цел по-добра експедитивност при извършване на граничните проверки. С по-голяма интензивност се очаква да е движението към българо-турската граница. Предполага се и засилен трафик през останалите ни граници с Гърция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния. Комисар Борисова  призова пътуващите да се информират за натовареността на трафика по граничните пунктове от страницата на ГДГП и да подготвят предварително документите си за пътуване. Припомни, че ако един родител ще пътува с непълнолетните и/или малолетните си деца, задължително трябва да носи съответната нотариално заверена декларация от отсъстващия родител.

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата в страната. В предпочивния и последния почивен ден основната задача на екипите ще бъде да се подпомагат движението в посока от и към големите градове, съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция" - ГДНП. Тя допълни, че в самите почивни и празнични дни ще се проведе специализирана полицейска операция за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. Успоредно с това ще има и засилен контрол на скоростните режими.

Засилено полицейско присъствие ще има около храмовете или местата, на които ще има масово събиране на хора, съобщи гл. инспектор Дарин Димитров от „Охранителна полиция" - ГДНП. Ще се следи за недопускане на хора със съмнително поведение, изоставени вещи и т.н.. Инспектор Росен Белишки от „Криминална полиция" - ГДНП призова гражданите при напускане на жилищата си да вземат съответни мерки за обезопасяване. В случай, че се забележи присъствие на непознати или съмнителни хора да се подават навременни сигнали в полицията или на тел. 112. Създадена е организация и за времето на почивните дни ще се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на домовите и джебчийските кражби, посочи още инспектор Белишки.