В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на страната към НАТО с цел по-добра защита от евентуална руска агресия, предаде агенция Франс прес, според която кандидатстване за членство е "много вероятно".

Въпреки най-новите изявления на Москва, че ще разположи ядрени оръжия в Балтика, ако Финландия или съседна Швеция се присъединят към водения от САЩ западен военен съюз, Хелзинки има намерение да вземе решение бързо. Миналата седмица министър-председателката Сана Марин заяви, че според нея то ще бъде взето "до няколко седмици".

Преди нахлуването на Русия в Украйна финландският парламент беше разделен по въпроса за присъединяване към НАТО. Сега обаче се очертава ясно мнозинство сред 200-те депутати в подкрепа на присъединяване при гласуване, което може да се състои до лятото. Според оценки на финландски медии, стотина от народните представители вече са решили да подкрепят тази политика, а само 12 са против. Другите чакат дебатите, за да изразят позицията си.

В нова "бяла книга" представена миналата седмица от правителството на депутатите, не се изразява официална позиция, но се подчертава, че само членството в НАТО позволява да се използва защитата на известния член 5 за колективната отбрана.

Швеция следи внимателно финландското решение. Скандинавската страна, която не е била във война от два века, също обмисля да се присъедини към Алианса, отбелязва АФП.

Нараства мнозинството от шведи, подкрепящи присъединяване към НАТО, според публикувани днес резултати от социологическо проучване, предаде Ройтерс. 

Проучването е проведено от института „Демоскоп“, по поръчка на вестник „Афтонбладет“ и включва 1177 интервюта, проведени в периода между 14 и 19 април. Резултатите от него показват, че 57 процента от шведите подкрепят членство в НАТО  – с 6 процентни пункта повече в сравнение с подобно проучване през март. Броят на противниците на присъединяване към алианса са спаднали на 21 процента от 24 процента през март, а този на колебаещите се - на 22 процента от 25 процента.

Анкетата от месец март бе първата, която показа, че мнозинството от шведите (51 процента) са за присъединяване към НАТО.

Швеция не е участвала във война от времето на Наполеон, а политиката ѝ за сигурност се основава на „неучастие във военни съюзи“, отбелязва агенцията.

Но руското нашествие в Украйна, което Москва нарича „специална военна операция“, накара Швеция, също като Финландия, радикално да преосмисли позицията си. Шведското правителство преразглежда своята политика за сигурност и съответният доклад трябва да бъде представен до края на месец май. Управляващите социалдемократи провеждат вътрешнопартиен дебат дали да оттеглят дългогодишното си противопоставяне на членство в НАТО.

Социологическото проучване показа също нарастване на подкрепата за членство в НАТО сред избирателите на Шведската социалдемократическа работническа партия, като обявяващите се за присъединяване са много повече от отхвърлящите го. 

БТА