Изправени пред войната в Украйна, Финландия и Швеция, две традиционно неутрални членки на Европейския съюз, разглеждат сериозно възможността да се присъединят към НАТО, предават световните медии. 

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция започна вътрешен дебат по въпроса за евентуалното присъединяване на страната към НАТО, който стана актуален след руското нахлуване в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. По-рано коалиционен партньор във финландското правителство, който традиционно се противопоставя на членството в НАТО, прояви по-голяма отвореност към тази идея, с което проправи път за Хелзинки да стане член на алианса в близко бъдеще, предаде ДПА, цитирана също от българската агенция.

Шведската премиерка и лидерка на партията Магдалена Андершон заяви в края на миналия месец, че не бива да бъде изключвана възможността за подаване на кандидатура за присъединяване към НАТО. Шведската социалдемократическата партия исторически се противопоставя на идеята за присъединяване към алианса, но пет месеца преди парламентарните избори в скандинавската страна, на които въпросът за евентуалното членство в НАТО се очертава като един от основните, Андершон изрази готовността партията да промени линията си.

Вътрешнопартийният дебат ще бъде "една по-широка дискусия по въпроса дали да кажем "да" или "не" на членството в НАТО", заяви вторият по важност човек в социалдемократическата партия Тобиас Баудин. Този "диалог за политиката на сигурността" се планира да приключи преди лятото, поясни той.       

Във Финландия промяната в позицията на партия Финландски център дава зелена светлина страната да се стреми към членство в НАТО, посочва Финландското радио и телевизия (Юлейсрадио), цитирано от БТА.

Днес радио "Свобода" се позовава на лондонския в. "Таймс", че темата за евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към алианса е била обсъждана на срещата на неговите външни министри в Брюксел миналата седмица.

Авторитетното издание цитира източник, според който това е "голям стратегически провал" за Русия.

Ако плановете се осъществят, Финландия ще стане страната с най-дългага (повече от 1 300 километра) обща граница с Русия сред членките на НАТО. И Финландия, и Швеция имат също дълги брегови линии и многочислени острови в Балтийско море.

Двете страни сега имат статус на неутрални. При това Швеция повече от 200 години не е встъпвала в никакви военни съюзи. Обаче в последно време, под влияние на руската агресия, общественото мнение и в двете страни се промени - все повече финландци и шведи се обявяват за присъединяване към НАТО. 

По данни на шведския вестник "Афтонбладет" Швеция може да одобри своята заявка за присъединяване към НАТО в средата на юни, а в края на същия месец тя може да бъде одобрена на срещата на върха на алианса в Мадрид. Стокхолм и Хелзинки разчитат да влязат в НАТО едновременно и тясно координират своите действия, пише "Таймс".

Финландия дълго време беше против възможността за членство в пакта, но руската инвазия в Украйна промени общественото мнение в страната, която има дълга граница с Русия. Проведените в последно време социологически проучвания сочат, че мнозинството финландци вече подкрепят членството.

Премиерката Сана Марин още не е изразила своето мнение, но даде ясно да се разбере, че скоро ще трябва да се вземе решение. Тя каза пред "Юлейсрадио" днес, че щом ситуацията със сигурността се е влошила, решение трябва да бъде взето тази пролет, което ще означава до средата на юни.

Очаква се следващата седмица да бъде изготвен доклад за състоянието на сигурността на страната.