Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който би свързал Иберийския полуостров с Франция през Пиринеите. Аргументът на Брюксел е , че "проектът не е от общ интерес".

Говорителят на ЕК Тим Макфий уточни, че според новото законодателство относно енергийната инфраструктура проектите, основани на изкопаеми горива като газ, не могат да бъдат финансирани с европейски средства. В съответствие със „Зеления пакт“ на ЕС вече ще се финансират с европейски средства проекти за пренос или съхранение на водород, но не и само на природен газ, пише БНР.

Според Макфий обаче всяка нова инвестиция, свързваща терминалите за втечнен природен газ на Иберийския полуостров с европейската газова мрежа чрез инфраструктури, "подготвени за водород", би могла да "допринесе за по-нататъшно разнообразяване на предлагането на газ на вътрешния пазар".

Испанският трети вицепремиер и министър на екологичния преход Тереза Рибера предложи продължение на дебата с Брюксел, тъй като MidCat би могъл да пренася и газ, и водород, стига да се преодолее съпротивата на Франция.

Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция няма да участва в довършването на газопровода, тъй като според него останалите два, които свързват двете държави, не работят с пълен капацитет, а се използват едва на 53 %.

Разговорите по темата ще продължат в петък, когато по инициатива на чешкото председателство енергийните министри от общността се събират на извънредна среща в Брюксел.