Германският канцлер Олаф Шолц може да предизвика трета световна война, ако продължава да се колебае и да не заема позиция за въоръжаването на Украйна с тежки оръжия. Това заяви евродепутатът от Зелената партия Антон Хофрайтер.

„Проблемът с поведението на Германия е, че спира санкциите срещу Русия, спира доставките на необходими оръжия за Украйна. Така рискуваме войната да се проточи безкрайно, а колкото по-дълго трае войната, толкова по-голям е рискът Русия да нападне още някоя държава“, заяви политикът. 

Хофрайтер обори и оправданието на Олаф Шолц, че германската армия има ограничени възможности за доставка на оръжия, тъй като украинците не можели да боравят с модерно въоръжение.

„Смятам, че е доста неприлично да казваме на украинските военни какво могат и какво не могат. Украинската армия упява героично да се опълчи на нападението до тук“, посочи още той. 

Хофрайтер настоя Германия бързо да достави танкове на Украйна.

„Фирмата „Райнметал“ вече обяви, че има подготвени танкове за износ към Украйна и чака разрешение на кабинета. Друга възможност би било да дадем танкове от Бундесвера, а ние да купим тези от „Райнметал“, заяви още Хофрайтер.

Германското правителство обмисля също така възможността източноевропейски държави да дадат на Украйна от своето въоръжение, а Германия да запълни липсите им. Успоредно с това украинската армия трябва да бъде обучена за боравене със западно въоръжение, за да може доставките да продължат, когато тяхното съветско бъде разрушено или мунициите за него свършат.