Тази вечер (20 април, сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1 е телевизионната премиера на научнопопулярния филм ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘.

Филмът е вълнуващо приключение, пренасящо през времето и великолепните паметници от различните епохи в историята на древната цивилизация. Зрителите ще пропътуват разстоянието от Кайро и Великите пирамиди в Гиза, до древната столица Тива, от Каирския музей-с безбройните артефакти, със златното съкровище и маска на прочутия цар Тутанхамун, до Долината на царете, където ще се потопят в мистерията на несметните съкровища и тайни, и в магичния свят на свещените текстове и тайни заклинания в изкусно изписаните гробници на фараоните от Новото царство.

,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ пренася в древния Луксорски храм, в най-големия храмов комплекс в света-този в Карнак и в храма на царица Хатшепсут в Деир-ел Бахри и показва  изключителни кадри от места и събития, на които екипът на проекта е имал ексклузивната възможност да присъства и заснеме, като величествената церемония по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор

Автор на проекта и разказвач във филма е доц. д-р Теодор Леков, египтолог  и преподавател от Българския институт по египтология към Нов български университет, както и автор на множество научни трудове, посветени на религията, езика и свещената литература на Древен Египет. Доц. д-р Теодор Леков е и ръководител на Българската археологическа мисия в Египет. Мисията изследва гробница от времето на прочутия владетел Рамзес Велики, в древната столица Тива, от епохата на Новото царство, днешен Луксор.

Режисьор на филма е Станислав Терзиев-Стенли, който стои зад едни от най-мащабните и сложни проекти на обществената медия.

Редактор, консултант и координатор международни отношения на проекта е Деница Такева-Германова, египтолог и председател на Българско египтологическо общество. Автори на великолепните кадри са операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян.

Във филма участват и учените, египтолози и преподаватели от Български Институт по египтология към Нов български университет - проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Български институт по египтология към НБУ и доц. д-р Емил Бузов.

„Благодаря на генералния директор на Българската национална телевизия г-н Кошлуков за възможността да направим съвместно този красив проект, да се запозная с тези прекрасни хора – учени египтолози, за да пропътуваме едно далечно разстояние от бъдещето към древността“, каза режисьорът на филма Станислав Терзиев-Стенли. 

„Преди всичко, искам да благодаря лично на г-н Кошлуков, без който всичко това нямаше да се случи. Благодаря също на Негово Превъзходителство посланика на Арабска република Египет г-н Халид Емара“, каза доц. д-р Теодор Леков от Българския институт по египтология към Нов български университет, ръководител на българската археологическа мисия в Луксор, Египет и сценарист на филма.

Премиерният филм ще бъде излъчен в реално време и в официалната Фейсбук страница на обществената телевизия ТУК

Трейлър на филма може да гледате ТУК