Европейската комисия ще предложи задължителни цели за намаляване на потреблението на ток в пиковите часове, обяви нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Това е една от петте мерки, с които Европа смята да се пребори с енергийната криза.

Ще бъде предложен и таван на цените на руския газ, допълни Фон дер Лайен.

Идеите ще бъдат обсъдени на извънредния Съвет „Енергетика“ на 9 септември в Брюксел.

„Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари“, констатира Фон дер Лайен.

В резултат на действията си обаче Европа е успяла да запълни 82 на сто от своите газохранилища. А поставената за изпълнение до края на октомври цел е била 80 процента.

Чрез диверсификация ЕС е увеличил доставките на втечнен природен газ или „синьо гориво“ по тръбите от САЩ, Норвегия, Алжир, Азебрайджан и други страни. И в момента Норвегия доставя повече газ на ЕС, отколкото Русия.

„Но виждаме също така, че манипулирането на газовите пазари има ефект и върху пазарите за електроенергия. Изправени сме пред астрономически цени на тока за домакинствата и компаниите и пред огромна нестабилност на пазара“, продължи председателят на ЕК.

Затова Брюксел ще предприеме серия от мерки за защита на уязвимите потребители и бизнеси, както и за подпомагането на тяхната адаптация.

1. Умно пестене на ток.

Промяната е в това, че глобалните доставки на енергия са оскъдни. Което изисква намаляване на търсенето.

„Ще предложим задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове. И ще работим за постигането й със страните членки“, заяви Урсула фон дер  Лайен.

2. Таван на свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток

Нисковъглеродните енергоизточници носят неочаквани свръхпечалби, които не отразяват производствените разходи.

„Време е потребителите да се възползват от ниски цени на нисковъглеродни евергийни източници като възобновяемите“, каза Фон дер Лайен.

Затова ЕК ще предложи пренасочването на тези неочаквани приходи в подкрепа на уязвимите хора и компании, за да могат те да се адаптират.

3. Таван на свръхпечалбите на компаниите, добиващи изкопаеми горива

Петролните и газовите компании също натрупаха огромни печалби. ЕК ще предложи солидарни вноски за компаниите, добиващи изкопаеми горива. Всички енергоизточници трябва да помогнат за справянето с кризата. А страните членки на ЕС трябва да инвестират тези печалби в подкрепа на уязвимите домакинства и в чисти домашно произведени енергийни източници.

4. Подкрепа за енергийните компании в справянета с нестабилността на пазарите

В момента от тях се иска да осигурят неочаквано големи суми, което заплашва способността им да търгуват и стабилността на пазарите на фючърси.

Чрез тази мярка ЕК ще помогне на страните членки да осигурят ликвидност на компаниите. Комисията ще актуализира временнтата рамка, за да бъдат реализирани бързо държавните гаранции.

5. Таван на цените на руския газ

„Тук целта е много ясна. Трябва да спрем руските печалби, които Путин използва за финансирането на своята  брутална война в Украйна“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя обобщи, че отговорът на ЕС на руската агресия срещу Украйна е дал много добри резултати. В началото на войната руският газ, идващ в Европа по тръбите, е бил 40 на сто от целия внос. Сега вече той е намалял на едва 9 на сто от целия европейски внос.