ЕС се готви да извърши историческа намеса на енергийния пазар, включително върху свръхпечалбите на електрическите и енергийните компании.

Брюксел ще обсъди и таван на цените на тока, пише „Политико“, като цитира документ на чешкото председателство на Съвета.

Експерти от Европейската комисия, националните столици и дипломати в посолствата работили без почивка през уикенда, твърди изданието. Те разработвали план за спешна намеса с цел спасяване на домакинствата и компаниите. Това се случило на фона на предупрежденията на редица европейски ръководители за социални бунтове при необуздани цени. Газът и токът поскъпнаха шесткратно за година.

В документ с вчерашна дата, до който журналисти от „Политико“ имали достъп, чешкото председателство предупреждава, че цените „водят до съществен отрицателен ефект върху обществото“. Прага предупреждава, че в Европа започват да се наблюдават все повече заводи, спиращи производството или изобщо хлопващи кепенците.

Според дипломатите новите мерки ще бъдат решени най-късно на 9 септември. Тогава в Брюксел ще се състои извънреден Съвет „Енергетика“. Освен това и Германия подкрепи предложението на ЕК.

Чешкото председателство съставило списък от предложения. В тях Прага иска страните членки на ЕС да посочат какви мерки са готови да подкрепят. Това трябва да стане на срещата на енергийните министри в петък. По всичко изглежда, че ще бъдат облагани свръхпечалбите от продажбата на ток и ще бъдат взети мерки за намаляване на търсенето. Идеите бяха подкрепени от ЕК миналата седмица.

Някои страни от ЕС обаче искат още по-радикални мерки. Има искания за таван на цените на газа от „специфични юрисдикции“. Една от идеите е да се постъпи подобно на Г-7 преди няколко дни. Тогава най-развитите световни икономики решиха да ограничат цените на руския петрол. Предложението е да бъдат ограничени цените, на които компаниите да могат да купуват руски газ. И тогава Владимир Путин ще трябва да решава дали да пусне отново газа за Европа, или да продължи да го спира.

Има вариант и за разделяне на цените на тока и газа. По този въпрос обаче продължава да има голямо разделение между страните членки. По-специално споровете са за това дали и как трябва да бъде прилагана тази мярка.

Същевременно източноевропейските правителства искат ЕС да разреши допълнителни квоти емисии, ако цените минат определен праг. Брюксел е категорично против това. Висши представители на Комисията изтъкват пред „Политико“ че цените на въглеродния диоксид през годината са останали стабилни – 80-90 евро за тон. Това е обаче доста по-високо от прогнозираните по-рано от ЕК цени и може да доведе до спекула, предупреждават дипломати. Според тях е необходима повече прозрачност при търговията с емисии.

Тук идва идеята на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен предложенията да бъдат разделени на две групи – пакет за спешна намеса и дългосрочни реформи. ЕК смята да отложи реализирането на някои от предложенията, за които настояват лидерите, но за които страните членки не могат да се разберат. Така Брюксел няма да бъде принуден да каже окончателно „не“.

Чешкото председателство иска страните да подкрепят серия от предложения, включително за таван на цените на тока, на Съвет „Енергетика“ на 9 септември. И след това ЕК да бъде натоварена със задачата да разработи законодателство, позволяващо на страните да се споразумяват за извънредни мерки бед необходимостта от участието на Европейския парламент, твърдят дипломати. Според тях законодателството ще бъде огласено на 14 септември – едновременно с речта „За състоянието на Съюза“, която Урсула фон дер Лайен трябва да произнесе пред евродепутатите в Страсбург.