Журналисти от проекта за разследвания "Схеми" на Радио "Свобода" откриха роднини на наборник от потопения руски крайцер "Москва", предаде телевизия "Настояшчее время". Морякът е оцелял след експлозията и последвалия пожар на кораба. Журналистите са разговаряли с майка му. Редакторите не я назовават от съображения за сигурност.

Жената е разказва, че вечерта на 14 април синът й се е обадил и всичко, което й е казал, е в противоречие с официалните изявления на руските власти. По-специално той е потвърдил, че украинските ракети "Нептун" са ударили кораба и съобщи за 40 загинали моряци. Според майката на наборника, крайцерът "Москва" вече е изпълнявал редица бойни задачи от 24 февруари, включително край украинския Змийския остров, а по време на последната кампания руските войски са планирали операция за десант на морски пехотинци в Одеса.

„Синът ми ми се обади по телефона на 14-ти в сълзи и каза: „Мамо, разбираш ли какво се случи? Три ракети бяха изстреляни по нас!", казва жената. (Според украинските власти две крилати ракети „Нептун” са били изстреляни по крайцера „Москва”. – б.р.). „Някои от момчетата са евакуирани във фрегатата „Макаров. Всички оцелели са откарани в Севастопол. Дадоха им телефони, защото бяха само по шорти и фланелки. Всичко им е останало на кораба - и телефони, и документи. Без нищо са".

До това време жената вече е видяла руските официални съобщения за „пожар на кораба“ и е попитала сина си за тях.

„Той ми каза: „Не, мамо, не е вярно. Това не е пожар". Не го каза просто така, не го измисли. Казва ми и плаче от ужаса, който е преживял... Това не е дървена лодка, която би се запалила толкова лесно. Никой нищо не обяснява, просто не разбирам защо радарите на крайцера, който беше оборудван с всичко, не са разпознали тези ракети".

Жената не вярва в официалната версия на руското министерство на отбраната за възпламеняването на крайцера "Москва" в резултат на детонация на боеприпаси.

Според майката на моряка, на "Москва" е имало общо около 510 души. Синът й казал, че знае за около 40 загинали.

"По думите му всички, които са били на палубата, в рулевата рубка, които са водили крайцера, които са били на вахта, са загинали, защото ударът е нанесен точно по палубата. Има ранени с отрязани крайници", разказва жената.

Майката на моряка казва, че синът й е служил срочно на кораба. 

"Той е наборник. И как се е озовал на крайцера, който е бил на мисия, е голям въпрос. Крайцерът е участвал във военните действия: Змийския остров, Одеска област. И синът ми участва там като наборник. Какво означава това? Неизпълнение на заповеди? Неспазване на законите? ", казва майката.

Руският президент Владимир Путин обяви в началото на март, че нито срочнослужещи, нито резервисти ще участват във войната в Украйна. От Министерството на отбраната също заявиха, че това е "изключено".

В същото време майката на моряка е сигурна, че службата на сина й е била "мирна".

"Ти ме разбираш като майка. Посивях направо от ужас. Това, което чух от него, това, което гледах в интернет, е страшно и не пожелаваш такава съдба на врага. И това е в мирно време “, казва тя.

Според нея корабът не е изпълнявал бойна задача, когато ракетите са го поразили.

Въпреки това, в отговор на уточняващ въпрос на журналист, жената отбелязва, че все още се планира десант на руски войски в Одеса.

"Те отиваха към Одеса, за да стоварят морски пехотинци. Може би не разбирам това, но те трябваше да ги стоварят", казва майката на руския моряк.

Според жената през март синът й бил принуждаван да подпише договор за свръхслужба, но той отказал. Сега той е в Севастопол и според него колегите му, които са се съгласили да подпишат, скоро ще бъдат изпратени в Украйна:

"И наборниците, доколкото разбрах от новините и от това, което ми каза синът ми, са изпратени в резерва”.

„Всички момчета са били разпръснати в различни части. Колко са изчезнали не се знае, а като се има предвид, че крайцерът е потънал, изобщо няма числа. Как да ги преброим, ако са разпръснати? Изглежда, че са го направили нарочно, така че да не могат да ги преброят”, казва майката.

Ръководството на Черноморския флот на Русия не съобщава на родителите подробности.

"От тези близки, с които поддържам връзка, също няма конкретна информация. Знам какво знаят. Няма подробности", казва жената.

Според руския опозиционен сайт "Медуза" 37 членове на екипажа на потъналия кораб са загинали, около 100 са ранени. Броят на безследно изчезналите е неизвестен.