Флагманът на руския флот – крайцерът „Москва“, потъна. Според специалисти щетите за руската армия са огромни. Това променя изцяло баланса на силите в Черно море, както и плановете на Кремъл за Одеса.

Възможно ли е една малка страна като Украйна само с две ракети „Нептун“ да постигне това?

Абсурд, казват в Москва. И ние не можем да не се съгласим с тях.

Някога Москва да е лъгала за нещо? Освен, че няма да нападне Украйна, де. И освен за Катин. И за „Чернобил“. И за Крим. И за „Курск“. И за Сирия. И за Немцов. И за Навални. И за Политковская. И за Скрипал. Да не продължавам, че ще ви доскучае, но освен стотина изключения, можем да приемем, че общо взето Кремъл винаги казва истината. Е, не тази, която ние виждаме, но, както и другарят Волгин казва – истинската истина не е една. За хората с акъла си крайцерът е потънал, а за останалите – операцията върви по план. Самият Кремъл също ни представи вече няколко версии за случилото се.

Всеки може да си избере тази, която му изглежда най-истинска.

Аз се спрях на следната: „Не е вярно, че две ракети са потопили крайцера „Москва“. Обратното е. Крайцерът „Москва“ нанесе унищожителен удар на две ракети „Нептун“. След което потуши избухналия при този сблъсък пожар, потапяйки се хитро под вода.“ Елегантно обяснение, кой би се усъмнил в него?

За скептиците има и друго. Моряк е запалил цигара и е предизвикал пожар, а след това типично за сезона черноморско цунами е завлякло гордостта на Кремъл на дъното на морето. Няма да питам какви цигари пушат руснаците. Свръхзвукови? Ядрени? С ракетни глави? Или просто весели, които те карат да разказваш такива истории?

Трета кремълска версия пък обвини за станалото Илон Мъск. Той нали пусна едни сателити, та с тяхна помощ станала атаката, дето всъщност не е атака. Даже Медведев обяви лично война на Мъск и люто му се закани. Ей сега ще му свалят сателитите, само да намерят цигарите на моряка... Значи, ако една цигара може да потопи 50% от морската им сила, то за сателитите на Мъск ще им стигне половин кутия, не повече. Между другото Москва обяви тия дни, че ще праща космонавти на Луната, сигурно и те ще са от пушачите. 

Трета версия твърди, че крайцерът за два милиарда долара носел със себе си частичка от Божия кръст, която Кремъл купил за 40 милиона долара. И всички разчитали, че тя ще опази кораба от вражески удари, пушачи, сателити и цунамита. Обаче не стана така. Не, че се учудвам, де – то при руснаците няма нещо, дето да е тяхно и да работи, както трябва. Едно време разправяха, че се опитали да правят ракетно гориво, обаче накрая излязло боя за коса. Аз затова руска боя за коса не ползвам, че ще запали човек една цигара и ще се озове от пъпа на София директно на Мачу Пикчу. Но, ако ме четат мъже, на които съпругите им, вече са им са втръснали, ето една идея за подарък за рождения й ден. 

Специално за частичката от Христовия кръст аз съмнения нямам. Като Марк Твен. И той не е смеел да се съмнява в търговци, предлагащи парчета от божия кръст. „Толкова много такива парчета вече съм видял, че няма как да не са истински“. Негови думи. 

Между другото ето една идея за българското правителство, което още умува дали да даде пушки на Украйна от резерва на армията ни или да си ги пази за нас – и двете. Да им дадем парче от кръста. Гори у нас да искаш. И тарикати. Даже не за 40 милиона – за 10 ще им ги дадем, но с анекс за допълнително плащане, ако се наложи. А както знаем от пътищата, то винаги се налага.

Другият вариант да помогнем на украинците е, да им доставим трактори. Украинските трактори се оказаха най-чевръстата и ефективна бойна машина в тая война. А срещу доставка на селскостопанска техника даже БСП не може да се възпротиви.

Освен това за тракторите можем да изтръскаме някой и друг еврофонд, така че накрая хем да сме на далавера, хем да не се цепим от групата. Разбира се, от сега знам, че веднага ще скокнат разни българи, да пищят: „За тях трактори може, а за мен не може? Съсипахте българския народ!“ Затова предлагам да даваме трактор на всеки, който пожелае, с изричното условие да го ползва по предназначение. Разбира се, сред първите фермери, трябва да са Волгин, Дърева, Нешка – всички радетели за доброто на българите. Така или ще изчистим ефира, ще намалим безработицата и ще възкресим селското стопанство, или протестиращите сами ще откажат тракторите и ще си поискат пак 40-те лева помощ за бежанец от война. Тогава ще се наложи посто да ги пратим някъде далеч, където има война и ще им преведем парите. И те доволни, и ние.