Проверки за незаконна сеч ще бъдат извършени в района на бедствието в Карловско. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев след проведено заседание на служебния кабинет, цитиран от "Дарик".

Проверките стартират още от утре, като Демерджиев обяви, че в тях ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

„Днес, по искане на кмета на община Карлово, Министерският съвет прие решение, по силата на което освободи минерална вода в поисканите количества и консервирани храни за бедстващото население на територията на общината. Тези помощи още днес ще бъдат доставени на гражданите, които се нуждаят от тях“, посочи той. 

„На 15 септември от 14:00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, на която аз съм председател. Задачата на комисията ще бъде да разгледа исканията, които до този момент ще постъпят, включително на трите общини, за да може своевременно да отговорим на тях и да започнат необходимите работи“, допълни още Иван Демерджиев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът уточни, че за възстановяване на щетите от наводненията страната ни ще поиска помощ и от Брюксел, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност.

„Колегите, които имат отношение към този въпрос акцентираха, че има такава възможност и ще се възползваме от нея незабавно“, каза Демерджиев. 

По думите му все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието.

Иван Демерджиев допълни още, че кабинетът предприема и конкретни мерки за помощ на засегнатите от наводненията места