Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили призна днес, че Киев е отговорен за поредицата удари, нанесени през август, срещу руски бази на анексирания Кримски полуостров, включително за серията от взривове във военновъздушната база "Саки". Той заяви, че подобен тип операции ще продължат, пише БТА, цитирайки Ройтерс и Франс прес.

В статия, написана заедно с депутата и първи зам.-председател на комисията по отбрана във Върховната Рада Михайло Забродски, началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни казва, че ударите са били извършени с ракети, но не дава повече подробности.

"Става дума за поредица от успешни ракетни удари срещу кримските авиобази на противника, преди всичко срещу летище "Саки", пише в статията, публикувана от държавната информационна агенция Укринформ.

В началото на август това руско летище в Крим беше разтърсено от експлозии, отнели живота на един човек и ранили още петима, при което бяха унищожени боеприпаси за руската военна авиация. По-късно Украйна съобщи, че в авиобазата са били унищожени 9 самолета на противника.

Досега Украйна само намекваше за участието си в този удар в Крим. Високопоставен служител, поискал да остане анонимен, каза пред Ройтерс, че взривовете във военновъздушната база "Саки" са дело на украински саботьори.

Киев досега не беше поел официално отговорност и за друг удар - от 16 август, срещу склад с боеприпаси в Джанкой, в северната част на Крим, за който руските власти хвърлиха вината върху диверсанти.

"Задачата на украинските въоръжени сили през 2023 г. е да продължат да пренасят бойните действия към Кримския полуостров, където Русия е разположила значителни военни подразделения за своята инвазия", допълни Залужни.

Началникът на украинския генерален щаб, който рядко говори пред медиите, призова Запада да изпрати на Украйна още оръжия с голям обсег.  Радиусът на действие на руските крилати ракети достига 2000 км, а на украинските не надвишава 100 км, уточни Залужни.