Снощните взривове на руското военно летище Белбек в Крим са нов тежък удар за силите на Москва във войната им в Украйна.

Експлозиите показват, че на анексирания през 2014 г. полуостров няма неуязвими точки и никъде на него руснаците не могат да се чувстват сигурни. Само на 25 км от седалището на руския Черноморски флот в Севастопол, летището е главното за руската бойна авиация в Крим. То има и символично значение като един от малкото пунктове на съпротива против руското нахлуване през 2014 г.

Взривовете, четири на брой според Ройтерс, са четвъртата поред серия в рамките на 10 дни в Крим. Украйна не потвърждава, но и не отрича, че стои зад тях, а руското командване вече призна, че води разследвания по хипотези за диверсии и удари с дронове.

По данни на украинското разузнаване в Белбек е разположен 38-и изтребителен авиационен полк на Военно-космическите сили на Руската федерация. Тук са били базирани над 30 изтребители-бомбардировачи от различни модификации на моделите Су-27 и Су-30. През 2020 г. пистата е била модернизирана, така че на нея да могат да кацат и стратегически бомбардировачи Ту-22 М3, Ту-160 и Ту-95. Те могат да носят ядрено оръжие и ракети с далечен обсег (до 5500 км), с които Русия може да обстрелва цяла Украйна откъм Черно море.

Предишните взривове, които засегнаха летища и близки до тях складове за боеприпаси, бяха в бази на руската тактическа авиация (вертолети Ми-28, Ми-35 и Ка-52 и тактически бомбардировачи Су-24 и Су-25) в Джанкой, край Симферопол и край Новофьодоровка. Всички ударени летища, са били изходни точки за огнева поддръжка както на руския Черноморски флот, базиран в Севастопол, така и за сухопътните войски, сражаващи се в Южна Украйна, където украинските сили са в настъпление. Целта им е да си върнат контрола върху Херсонска област, с която Крим граничи на север.

Украинската офанзива както и ударите в Крим принуждават Русия да отклонява войски от фронта в Донбас на североизток и да ги праща в Южна Украйна според американския Институт за изследване на войната. Това отваря възможности за контратастъпление на украинските сили в Донецка и Луганска област, където продължават да се водят ожесточени позиционни боеве.

В редовните си бюлетини британското разузнаване съобщи, че серийните експлозии в Крим и загубите там принуждават руското командване да пребазира бойни самолети от полуострова на други места. Това намалява способностите на войските, които разчитат на тази подкрепа от въздуха в Южна Украйна, особено на руския Черноморски флот и неизбежно би наложило промени във военните планове.

В резултат на взривовете на военното летище Саки край Новофьодоровка Русия е загубила половината от бойната авиация на своя Черноморски флот, пише днес британският "Гардиън". Вестникът се позовава на брифинг на неназован представител на западно разузнаване.

Служителят, цитиран от Ройтерс, заявява, че Украйна вече последователно постига "кинетични ефекти" дълбоко в тила на руснаците и това оказва негативно въздействие върху логистиката на Русия и "значителен психологически ефект върху руското ръководство".

"Сега оценяваме, че събитията на летище "Саки" на 9 август са извадили от строя повече от половината от бойните самолети на авиацията на Черноморския флот", казва разузнавачът.

По думите му в момента руският Черноморски флот не е нищо повече от "флотилия за брегова отбрана", която само от време на време нанася ракетни удари. Заплахата за десант в Одеса е елиминирана.

Руското значително превъзходство във въздуха остава главен проблем на бойното поле за Украйна, докато получените от нея западни артийлерийски системи донякъде компенсираха руското превъзходство и артилерията.

Загубите, несигурността, чувството за постоянна заплаха снижават бойния дух на руската армия и пращат у дома посланието, че "Крим е наш", но там не сме у дома си. Международните медии пишат, че руските туристи масово са напуснали полуострова, който е бил традиционно за тях място за лятна почивка и че заради експлозиите туристическият сезон на практика е приключил още в средата на август.

Киев даде да се разбере, че следващата цел за разрушаване ще бъде Керченският мост, който железопътно и шосейно свързва континентална Русия с Крим над Керченския проток между Азовско и Черно море и е главната артерия за снабдяване както на населението на полуострова, така и на разположените на него руски войски. Русия вложи колосални средства в този проект, предназначен да консолидира контрола ѝ върху Крим, който Украйна никога не се е отказвала да си върне. 

Москва може да се види принудена да изтегли силите си както от полуострова, така и от западния бряг на Днепър, след като украинската артилерия тежко повреди и мостовете над реката в Херсонска област, по които се снабдяваха. Тези групировки могат да се окажат изолирани и уязвими от украинска контраатака.

Тук си струва да припомним прогнозата на украинския военен експерт генерал-майор Сергей Савченко от юли тази година: 

"Според мен, въз основа на анализ на последните информационни съобщения, контранастъпателните действия на нашите въоръжени сили вече са започнали. И са започнали не с огнева подготовка по предната линия на отбраната на противника, а с нанасяне на удари по цялата дълбочина на оперативното му формирование. Решението на оперативната задача за унищожаване на логистичната система на противника беше взето като приоритет. Трябва да се подчертае, че не става дума за унищожаване на отделни складове, колкото и големи и важни да са те. Говорим за разрушаване  на логистичната система. Наред с унищожаването на съществуващи складове и бази ще бъдат взети под огневи контрол комуникациите, използвани за доставка на материални средства, разтоварни станции, тилови командни пунктове и други техни елементи. Ударът ще осуети опитите на врага да възстанови логистичната система. Вероятно силите за специални операции ще бъдат включени в решаването на този проблем по пътищата за снабдяване и евакуация. Решението на тази ключова задача окончателно ще унищожи способността на вражеските войски да предприемат настъпателни действия".

Може би в момента наблюдаваме как точно това започва да се сбъдва - не класическите артилерийска подготовка и танково-пехотно настъпление под прикритието на авиацията, а постепенно парализиране на противника в цялата му оперативна дълбочина с точно прицелени удари и изолиране на бойното поле - тактиката на САЩ в двете войни в Залива, която Савченко даде за пример.

На Украйна очевидно не достигат ресурси за широкомащабно контранастъпление, каквото го знаем от Втората световна война и в каквото тя неизбежно ще даде големи жертви. След половин година бойни действия Русия също е изтощена и най-новият признак за това (след набирането на войници от затворите) е, че започна да стреля по наземни цели с прочутите си зенитни ракети С-300. Украинското командване, очевидно не иска да даде покой на противника и възможност да възстанови силите си и да ги прегрупира за ново настъпление.

Русия прибягва до подобна тактика. В последните дни тя обстрелва с артилерия втория по големина украински град Харков в Североизточна Украйна. Така вероятно цели да държи значителни по численост украински войски там, за да не се допусне те да бъдат изпратени като сили за контраатака другаде, смята британското разузнаване, цитирано от БТА.

Но взривовете в Белбек имат и символно значение за украинците. Тези, които са следили анексирането на Крим, знаят, че руските войски, нахлули на полуосрова на 28 февруари 2014 г. срещнаха тук съпротива, макар и не въоръжена. Тогава близо половината от състава на 204-а бригада на тактическата авиация на Въоръжените сили на Украйна премина на руска страна, припомня днес сайтът НВ. Но командирът на поделението полковник Юрий Мамчур и 50 негови бойци тръгнаха срещу нашествениците невъоръжени, пеейки украинския химн и развявайки бойното си знаме. Руснаците не се решиха да открият огън срещу тях.

Белбек е било предимно съветско военно летище още от 40-те години на миналия век, но, вече в независима Украйна, от началото на този век започва да приема и граждански полети, включително и международни.