В 13 часа президентът Румен Радев проведе работна среща с представители на ръководството на "Лукойл", съобщиха от президенството.

"Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основният производител на горива и притежаващ преобладаващ дял от пазара".

Така Радев откри срещата с представителите на компанията. И добави, че компанията е от стратегическо значение за нашата икономика, особено заради кризата в момента.

"С благодарност приех поканата Ви, защото смятам, че в този разширяващ се свят е много важно да имаме по-тесни контакти за да можем да продължим нашето развитие", отговори президентът на "Лукойл" Вадим Воробьов. "Нашата компания работи повече от 20 години на българския пазар. Надяваме се, че можем да бъдем препоръчвани като един сериозен работодател. Към днешна дата ние смятаме, че сме успели да запазим достатъчно работни места и също така да запазим някакви ресурси и да продължаваме да обсъждаме тези въпроси и за в бъдеще."

Воробьов добави, че "Лукойл" вижда бъдещето разделено на три части:

"Първи период, когато стъпва ембаргото на руския нефт. От 5 декември до 31 декември 2024 година, когато ще започне да действат санкциите и трети етап как ще се развива вътрешният пазар като се има предвид "Нефтохим-Бургас" след 2024 година и последващите години. Ние се договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки в един по-кратък период от време за да поддържаме икономиката." 

Затова и в първото тримесечие на следващата година ще се създаде работна група, която да решава проблемите, които изхождат от ембаргото.

"Лукойл" е втората по големина нефтодобивна компания в Русия, след "Газпром". След началото на войната в Украйна главният изпълнителен директор Вагит Алекперов бе санкциониран от Австралия, Великобритания и Канада, след което подаде оставка от поста, а акциите на компанията се сринаха.

Преди седмица председателят на Съвета на директорите на компанията Равил Маганов, друг руски олигарх, почина след, според Кремъл, инцидентно падане от прозореца на болницата, в която е бил настанен за лечение на сърдечни проблеми.