На 96 години почина кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият британски монарх. От Бъкингамския дворец съобщиха, че е починала спокойно в двореца Балморал, заобиколена от близките си - четирите си деца Чарлз, Ан, Андрю, Едуард, и внука си Уилям. Няколко часа след смъртта ѝ в двореца пристигна и по-малкият ѝ внук Хари.

Елизабет става кралица неочаквано.

Родена е на 21 април 1926 година в Лондон. Раждането е сложно и се налага секцио. В този ден никой не е предполагал дори, че това бебе ще стане един ден най-дълго управлявалият монарх на Великобритания.

Малката Елизабет дори не е втора в линията на престолонаследниците – преди нея право върху титлата крал на Великобритания имат баща ѝ и чичо ѝ.

Деца на чичо ѝ също така биха я изместили още по-назад в наследяването.

Елизабет и сестра ѝ Маргарет израстват като дъщери на богато аристократично семейство, без да ги подготвят за ролите, които съдбата ще им отреди.

През 1936 година животът им се преобръща на 180 градуса. Баща им става крал, след като по-големият му брат Едуард VIII се отказва от престола след по-малко от година на трона. Причината е любовта му към американката Уолис Симпсън – два пъти развеждана и без аристократично потекло. Елизабет внезапно става втора в редицата претенденти за трона.

Бракът ѝ с принц Филип

На 21-вия си рожден ден в радиообръщение към нацията принцеса Елизабет заявява, че ще посвети целия си живот в служба на Обединеното кралство.

През същата година тя се омъжва за принц Филип. Той е неин трети братовчед и сред претендентите за трона на Гърция и Дания. Принцесата е влюбена в него още от 13-годишна и двамата си пишат писма още от тийнейджърските ѝ години. Принц Филип е с британски паспорт, но е роден в чужбина и семейството му има корени в Германия, което през 1947 година е голяма пречка.

На всичкото отгоре трите му сестри са омъжени за германски аристократи, поддръжници на нацистите.

Сватбата все пак се състои. Немските роднини, включително и сестрите му, не са поканени. Двамата се женят в Уестминстърското абатство. Войната е приключила току-що и има криза. Платът за роклята на бъдещата кралица е купен с купони. Е, модният дизайнер Норман Хартнел, бродира върху нея 10 000 перли, но все пак Елизабет е принцеса.

Двамата с Филип живеят като семейна двойка цели 73 години и имат четири деца. Принцът почина на 9 април 2021 година на 99 години.

Заради пандемията обаче ковчегът му е изпратен само от Елизабет II. На снимките тя седи сама в църквата и е видимо много тъжна – рядък момент, в който тя не успява да овладее емоциите си пред фотографи.

Принц Чарлз се ражда само година след сватбата – през 1948 година.

Две години по-късно Елизабет ражда и дъщеря си Ан.

Следват още две момчета – Андрю през 1960 година и Едуард през 1964-та.

Елизабет опитва да се грижи колкото се може повече лично за децата си. За да ги слага тя в леглото вечер, премества традиционните редовни срещи с премиера с един час по-късно.

Коронясването

След смъртта на крал Джордж през 1952 година принцеса Елизабет наследява трона и само на 26 години става кралица на Великобритания. От този момент тя вече се казва Елизабет II.

Коронацията ѝ се предава на живо по телевизията и това е причина британците масово да си купят телевизори – от само около 100 000 в домакинствата до този момент, заради коронацията броят на притежаваните телевизори скача на 4 милиона. Над 300 милиона души по целия свят гледат церемонията.

Мощта на кралицата

За британците Елизабет II бе една от най-важните институции. Тя е символ на нацията, политически почти няма тежест. От 1688 година Англия е конституционна монархия и политическите решения се взимат от парламента. Въпреки това силата на монарха не бива да се подценява. Кралицата всекидневно бе информирана от парламента за политическото положение и приемаше държавни гости. Чисто теоретично монархът има правото и да уволнява премиера. Но най-важната роля все пак е представителната.

Тази година Елизабет II навърши 70 години на трона. Тя рядко даваше интервюта, а какви бяха политическите ѝ симпатии остана тайна, която така и никога не издаде.

Новата министър-председателка на Великобритания Лиз Тръс бе 15-ият премиер през управлението на кралицата.

Кралицата бе голям любител и на животните. Обичаше кучетата порода корги. Първото си получава през 1933 година, а през живота си притежаваше над 30 кучета от тази раса. Освен тях имаше и кокер шпаньол и лабрадор ретривър.

Кралицата обичаше и да язди. Тя традиционно всяка година посещаваше конните надбягвания в Аскът и сама отглежда английски расови коне.

Стилът на кралицата

През първите ѝ години на трона модните списания обявяват Eлизабет II за „блестящата кралица от приказките“.

При това младата кралица изобщо не демонстрира лукс и излишество. Но въпреки това изпъква.

С годините стилът ѝ става прочут. Тя винаги носи ярки цветове, за да се вижда в множеството, а шапките ѝ се превърнаха в моден символ.

Скандалите в семейството на Елизабет II

За личния живот на кралицата не се знае много. За разлика от нея обаче децата и внуците ѝ успяват да захранват медиите с пикантни подробности от своя. Най-много скандали имаше около брака на сина ѝ Чарлз с Даяна. Дълго време медиите тиражират истории за сложни отношения между кралицата и Даяна. Истината всъщност е, че първата съпруга на принц Чарлз често търсела съвета на свекърва си. След като принцът се разделя с жена си и Даяна дава прочутото си интервю за Би Би Си, в което обвинява престолонаследника за този разрив, а кралицата настоява двамата да се разведат официално незабавно.

След смъртта на Даяна кралицата първо запази мълчание, но под натиска на обществеността реши да наруши принципите си и да отиде да се сбогува лично с нея. Постави цветя пред двореца „Кенсингтън“, в който майката на Уилям и Хари живее до смъртта си, и това трогва поданиците. Прави и обръщение по повод смъртта ѝ, в което се разделя с Даяна с изключително топли думи.

През последните години пък я застигна скандалът, в който се забърка синът ѝ Андрю. Той е обвинен в изнасилване на малолетна и му предстои процес.

Кралицата му отне заради това всички военни титли, както и обръщението „Ваше височество“.

Внукът ѝ принц Хари също прикова вниманието с брака си за актрисата Меган Маркъл. Двамата дадоха няколко интервюта, в които обвиниха хора от Бъкингам в расизъм и в токсично премълчаване на проблемите в кралското семейство.

Здравето ѝ

През тази година здравето на кралицата се влоши много. Тя бе прикована към инвалиден стол, от който ставаше само за официални срещи.

За първи път тя помоли и принц Чарлз да я представлява на по-голямата част от задължителните събития.

Това бе и ясен знак как няма нищо вярно в слуховете, че има възможност принц Уилям да прескочи реда и да поеме трона от кралицата, вместо значително по-малко харесвания от британците принц Чарлз.

Неизвестни факти

Кралицата обожаваше тъмна бира и можеше да я поръча на 11 езика. Тя толкова обичаше кучетата си, че нареди да бъде изградено специално гробище за тях и сама бе дизайнер на надгробните им камъни. Тя притежаваше всички делфини и китове във водите около Острова – така повелява закон от 1324 година.

Елизабет II бе четвъртата по богатство кралица в света. „Форбс“ оценяваше състоянието ѝ на 410 милиона евро.

Тя имаше книжка за шофьор на камион, която изкарва във военните години, през които е част от армията. Имаше и завършено обучение за механик. Елизабет II бе и горещ футболен запалянко – беше фен на „Уест Хем Юнайтед“.

И така... Кралицата е мъртва, да живее кралят!