Светът скърби за Елизабет II. Днес кралицата почина на 96 години след повече от седем десетилетия на трона. 

Британската премиерка Лиз Тръс обяви в реч, че "Кралица Елизабет II беше скалата, върху която е построена съвременна Великобритания".

"Нашата страна се разрасна и процъфтя по време на нейното управление. Великобритания е великата държава, която е днес, благодарение на нея. Въпреки предизвикателствата Елизабет II ни осигури стабилността и силата, от които се нуждаехме. Тя беше самият дух на Великобритания – и този дух ще издържи. Тя беше нашият най-дълго управлявал монарх".

В изявлението си министър-председателката също разкри, че Чарлз ще бъде следващият монарх на Великобритания. Той ще запази името си и ще бъде титулуван крал Чарлз III.

Генералният-секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че "кралица Елизабет II беше навсякъде уважавана за своята грация, достойнство и отдаденост по целия свят". Той почете кралицата и за "успокояващото ѝ присъствие през десетилетията на радикални промени, включително деколонизацията на Африка и Азия и еволюцията на Британската общност".

"Кралица Елизабет II беше добър приятел на Организацията на обединените нации и посети нашата централа в Ню Йорк два пъти. Тя беше дълбоко отдадена на много благотворителни и екологични каузи и говореше развълнувано с делегатите на срещите за климата COP26 в Глазгоу".

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече кралица Елизабет II "източник на спокойствие и гордост за поколения британци". Той добави, че "наследството на кралицата ще заеме централно място в страниците на британската история и в историята на нашия свят" и обеща да продължи "близкото приятелство с краля и съпругата му".

Индийският премиер Нарендра Моди обяви, че "Нейно Величество кралица Елизабет II ще бъде запомнена като непоколебима фигура на нашето време".

"Тя предостави вдъхновяващо лидерство на своята нация и народ. Тя олицетворяваше достойнството и благоприличието в обществения живот. Болезнена е нейната смърт. Мислите ми са със семейството ѝ и народа на Обединеното кралство в този тъжен час."

Почит към кралицата изрази украинският президент Володимир Зеленски. След старта на руската инвазия Обединеното кралство е сред най-близките съюзници на Украйна.

"С дълбока тъга научихме за смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II. От името на украинския народ изказваме искрени съболезнования на кралското семейство, цялото Обединено кралство и Британската общност за тази огромна загуба. Нашите мисли и молитви са с вас".

В туитър бе публикувано изявление и на френския президент Еманюел Макрон.

"Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворява приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години. Помня я като приятел на Франция, добросърдечна кралица, която е оставила траен отпечатък върху своята страна и своя век."

И ръководителите на ЕС почетоха паметта на  Елизабет II.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати посланиe до новия монарх Чарлз III.

„Бях дълбоко натъжена, когато научих за смъртта на майката на Ваше величество, кралица Елизабет II Позволете ми да изразя на Ваше величество, на кралското семейство и на британския народ моите най-искрени съболезнования от името на ЕС“, пише Фон дер Лайен в посланието си.

По думите ѝ кончината на кралицата оставила усещане за загуба у мнозина в Обединеното кралство.

„Нейното царуване оформи историята на вашата нация и нашия континент. Тя символизира най-доброто от Великобритания, нейния народ и ценности. Тя означаваше толкова много за толкова много хора и, в личен план, бе вдъхновение за мен през моя живот“, изтъква председателят на ЕК.

„Нашите мисли са с кралското семейство и всички тези, които скърбят за кралица Елизабет II във Великобритания и по света. Наричана някога Непоклатимата Елизабет, тя не пропускаше да ни покаже важността на трайните ценности в съвременния свят със своята служба и отдаденост“, написа в туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Малцина са оформяли световната история като Нейно величество кралица Елизабет II. Непоклатимата ѝ отдаденост бе пример за всички. Светът скърби за нея заедно с нейния народ във Великобритания. Тя наистина бе кралица Елизабет Велика. Нека почива в мир“, каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

„Забележителното царуване на Елизабет II беляза ключови събития през ХХ и ХХI век. ЕС отдава почит към уникалния ѝ принос в изграждането на мира и помирението. Докато нейната загуба се усеща в целия свят, нашите непосредствени мисли са  нейното семейство и хората във Великобритания“, пише върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.