Европейският съюз ще ползва едно зарядно - това реши комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите към Европарламента, съобщи Ройтерс. Финалното гласуване ще бъде през май и акопредложението бъде прието, още тази година всички зарядни устройства на мобилни телефони ще ползват стандарта USB-C.

Идеята е на повече от 10 години - когато Европейската комисия още се надяваше производителите сами да минат към стандартно зарядно. Мнозинството смартфони в ЕС са Android устройства, които вече ползват само USB-C конектора.

USB-C ще бъде и конекторът за всякакви други електронни продукти - слушалки, електронни четци, лаптопи с ниска мощност, клавиатури, мишки, носима техника и други.

Според европейските законодатели това ще намали сериозно електронният боклук.

Промяната обаче ще засегне единственият "бунтар" на пазара - Apple, чийто флагман iPhone все още използва Lightning интерфейса. От компанията са против промяната - според тях тя спира иновациите, но според слуховете те се готвят за нея от години. По тази причина и последният iPad заряза Lightning конектора и е с USB-C.

Друго предимство на промяната ще бъде пълното премахване на стария USB-mini стандарт. Този конектор все още се ползва в по-бюджетни устройства, но има сериозни недостатъци - не може да бъде вкаран в куплунга в двете посоки и е далеч по-нестабилен и чуплив.