"А, бе, Ице, нали нашите партии, тези, които са в синьо, са на евроатлантическите ценности?"

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към съпредседателя на "Демократича България" Христо Иванов.

Повод за изявлението на Борисов бе посещението на украинския външен министър и това, че за пореден път гласуването за даване на военна помощ за Украйна бе отложено в парламента.

"3-4 дни външният министър на Украйна се върти като сираче в парламента", каза Борисов.

Той припомни, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е говорил пред парламентите на Великобритания, Франция, САЩ, Канада, ЕП, Среща на върха на НАТО, Съвета за сигурност на ООН, Германия, Италия, Гърция, Румъния, Швеция, Белгия, Холандия, Япония, Южна Корея, Австралия.

"В същото време 3-4 дни украинският външен министър е в българския парламент. Депуатите се занимаха днес с всичко друго, не и с належащото и важно за българите и международната общественост.

Той стоеше в килера, в коридора, в кулоара. И не приеха нашето искане да влезе и да говори пред депутатите", каза Борисов.

Той цитира и днешната декларация на Иванов, в която той настояваше темата с военната помощ да влезе в дневния ред

"Дали имаме управление на страха и снишаването? Ама такова имате , бе Ице", иронично заяви Борисов.

И допълни:

"Първият, който нарече Путин агресор бях аз. Няма как да наречеш човек, който напада суверенна държава. Какво не разбраха те? Какво има Христо още, с Атанасов ви гледам как мигате с мигличките, скрити зад гърба на Кулеба? Защо стоите, защо се унижавате?"

Според Борисов "г-жа Нинова е много по мъж", защото директно е заявила, че няма да подпише разрешение за оръжие в Украйна.

"Докато Христо Иванов ще търси коалиционни съвети. А бе Ице", коментира Борисов.

Същевременно той е убеден, че оръжие се изнася. От ГЕРБ цитираха данни, според които за два месеца износът ни на оръжие е утроен.

"Не сме против. Против сме, че в парламента сме двулични. След нападението на Путин единственият начин да бъде спиран е този. Стига се въртолиха", каза Борисов.

И изчисли, че "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, и "Демократична България" заедно имат достатъчно депутати, за да бъде решението за военна помощ подкрепено.

"Кой ще напусне г-н Петков тази сладка коалиция на постове и облаги", попита Борисов, визирайки "червената линия", очератана от БСП по повод оръжията за Украйна.

Самото решение, прието вчера от външната комисия Борисов коментира така:

"Не мога да разбера какво значи техническа помощ. Защитни средства - и кондомите са защитни средства".

Според него днес, на Велики четвъртък, България е предала Украйна за 30 сребърника.