"Аргументите срещу изпращането на военна помощ за Украйна може и да изглеждат рационални, но са лицемерни."

Така за трети пореден ден външният министър на нападнатата преди близо два месеца от Русия страна Дмитро Кулеба се обърна индиректно към българската власт, която отказва да окаже военна помощ на Украйна. Кулеба бе отново в парламента - този път като гост на изложба със снимки, показащи щетите от войната. В изявлението си Кулеба призова още:

"Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици, не само от парламента, но и от правителството, да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение".

Кои политици визира дипломат номер едно на Украйна е ясно. Като накрая остави дипломатичния тон, обявявайки помощта ни в момента от каски и бронежилетки за цивилното наслеление за лишена от смисъл.

"Вашата помощ е важна за нас, но за какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие, с което да се отбраняваме. Така вие искате да умрем защитени. Виждам желание от страна на някои политически сили да помогнат. Но виждам и други, които нямат желани да го направят”, отчете украинският външен министър", заяви той.

Той бе в Народното събрание по покана на "Демократична България". И бе поставен в ситуацията на своеобразно дежавю от вчера. Защото и днес, на фона на посещението му в законодателния орган, парламентът... отново постави на трупчета проекта на решение, с който Министерския съвет би трябвало да бъде задължен да изпрати помощ на Украйна.

Вчера украинският външен министър бе гост на комисията по външни въпроси, като на този фон депутатите на ГЕРБ и ДБ поставиха от трибуната въпроса защо председателката на комисията Венцислава Любенова ("Продължаваме промяната" - "Волт") вече 20 дни не придвижва проектите им в комисията. Вчера Кулеба си тръгна "с празни ръце" относно военната помощ.

В същия ден следобед комисията проведе редовно заседание и Любенова най-сетне позволи разглеждане на проекторешенията, като вместо да приеме или отхвърли проектите на ГЕРБ и ДБ за военната помощ, прие внесения в последния момент проект на ПП, в който се говори само за хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели. И после уточниха какво имат предвид - да изпращаме още каски и бронежилетки за цивилното население.

По правило обаче всички проекти могат да бъдат разгледани в пленарната зала, а този на ПП подлежи на редакция. И от ДБ се заканиха снощи, че ще настояват за такава - вместо само техническа, помощта да стане "военно-техническа".

Така днес пленарният ден започна с настояване от страна на ДБ и ГЕРБ проекторешението да влезе като допълнителна точка в дневния ред и да се приеме преди депутатите да се разпуснат в 10-дневната си великденска ваканция. Но оказа се... комисията по външна политика не е изготвила още доклада. Който не би следвало да е по-дълъг от една страница.

Председателят на парламента Никола Минчев обаче даде да се разбере, че доклад днес няма да има. Със следната реплика:

"Ще говоря и с председателя на външна комисия за депозиране на доклад в най-скоро време. Нямам предвид в рамките на деня под най-скоро време."

Това предизвика съпредседателя на ДБ Христо Иванов да обяви от трибуната, че още във вторник ще поиска свикване на коалиционния съвет по този въпрос, като изявлението му идва след това на депутата от ДБ Атанас Славов пред БНР, в което Славов посочва, че от това решение може и да зависи оставането на дясната коалиция в управлението.

"Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Заявявам тук, че понеже многократно това се случваше вече още във вторник при първа възможност ще свикаме коалиционен съвет на коалицията и ще поставим ребром тази тема, наистина да стане ясно, че това не е въпрос, по който можем да се надяваме той да изчезне. Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин", заяви Иванов.

Клуб Z потърси в парламента Венцислава Любенова.

"Още няма доклад", посочи тя. 

На въпрос ще бъде ли готов в рамките на деня и съответно внесен, отвърна:

"Ще го подпиша, когато е готов, госпожо!".

И влезе в стаята на "Продължаваме промяната". А междувременно Кулеба си бе тръгнал.